Joi, 22 iulie, de la ora 20, va avea loc un nou concert simfonic intitulat „Ceaikovski unlimited” al Filarmonicii de Stat Oradea, în Curtea Episcopiei Romano-Catolice. În program figurază Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră în si bemol major, op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski.
După finalizarea scrierii partiturii, la 21 februarie 1875, compozitorul a prezentat-o lui Nikolai Rubinstein, muzician reputat, căruia i-a şi fost iniţial dedicat concertul. Însă celebrul profesor nu părea deloc încântat, aducând o serie de critici lucrării şi negociind posibilitatea de a o modifica ţinând cont de observaţiile sale. Enervat de atitudinea refractară a omului pe care îl respecta cu veneraţie, muzicianul i-a spus că nu va schimba nicio notă şi va publica lucrarea aşa cum este. Cu aceasta, numele Rubinstein a fost şters de pe pagina cu dedicaţia, beneficiarul acesteia devenind marele pianist Hans von Bülow.
La pupitrul dirijoral se va afla Vladimir Lungu. Născut la Chișinău, acesta a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca secţiile dirijat cor, dirijat orchestră și masterat. Pregătirea sa dirijorală a fost completată de participarea la Cursuri de Măiestrie ale maeștrilor Christfried Brödel, Octav Calleya, Emily Brown, Mihail Secichin. În perioada 2002-2007 Vladimir Lungu şi-a desfaşurat activitatea la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, iar începand cu 2007 în Turcia. Între anii 2007-2015 a fost dirijor și începând cu 2009 director muzical a Operei de Stat din Mersin, între anii 2015-2019 a fost cadru didactic la Conservatorul De Stat “Dokuz Eylül” din Izmir iar din 2019 este dirijor la Opera de Stat din Izmir. În această perioadă a dirijat numeroase spectacole de operă, balet şi diverse concerte, atât din repertoriul clasic cât și cel turcesc, inclusiv premiere naționale și mondiale. În 2013 Vladimir Lungu a fost desemnat “Dirijorul Anului” de către Turkey Lions Club Opera Awards.
Solistul concertului este pianistul Mihai Diaconescu. Născut la Craiova în 1991, a început să studieze pianul la vârsta de 4 ani. A absolvit cursurile Şcolii și Liceului de Artă ,,Marin Sorescu”. A câştigat primul concurs de pian la vârsta de 7 ani, iar prima performanță notabilă în competițiile de interpretare a fost câștigarea Premiului I la Olimpiada Națională, la vârsta de 13 ani.
Din anul 2010 până în 2013 urmează cursurile Academiei ,,Gh. Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. univ. dr. Csiky Boldiszar. În anul 2013-2014 beneficiază de bursa Erasmus și va studia la Academia ,,Sibelius” din Helsinki. Între 2014-2018 va urma cursurile de masterat al Academiei ,,Sibelius” la clasa profesorului Erik T. Tawaststjerna. În tot acest timp va păstra o legătura artistică foarte importantă cu Walter Krafft, sub îndrumarea căruia a avut privilegiul să fie de la o vârstă fragedă și fără de care „o carieră pianistică nu ar fi fost posibilă”.
Pe scena internațională a debutat la vârsta de 12 ani, când, în cadrul unui curs de maiestrie a avut ocazia să cânte pe scena Kleinerkonzertsaal am Gasteig (Filarmonica din München).
În decursul carierei, tânărul pianist a participat la numeroase cursuri de perfecționare cu personalități marcante ale lumii muzicale şi a obținut numeroase premii în cadrul concursurilor naționale și internaționale.
Mihai Diaconescu va interpreta concertul la ineditul pian Concert Grand 280VC – Vienna Concert, un instrument care surprinde de fiecare dată atât artiștii, cât și publicul auditor. Aducerea pianului a fost posibilă cu sprijinului venit din partea Bösendorfer prin UnaCorda.ro. De asemena, Filarmonica mulţumeşte Episcopiei Romano-Catolice și în special PS episcop Böcskei László pentru punerea la dispoziție a frumoasei locații. În caz de vreme nefavorabilă concertul va avea loc vineri, 23 iulie ora 20.
Publicul meloman este aşteptat la acest concert în aer liber cu obligativitatea purtării măștii de protecție și respectarea normelor de protecție sanitară, fără a fi nevoie de prezentarea dovezii vaccinării împotriva virusului SARS-COV-2, a testului RT-PCR sau a testului antigen rapid.
Următorul concert, Classic Evergreen”, va avea loc vineri, 6 august, de la ora 20, şi va fi susținut de ansamblul de suflători al Filarmonicii de Stat Oradea, dirijor Lorenzo Moroni.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!