Concertul e unul caritabil iar toţi banii adunaţi vor fi puși în fondul cu care sunt alimentate parohiilor romano-catolice din Ucraina, care au grijă de refugiaţii ucraineni. “Vrem să organizăm în fiecare lună câte un concert în sălile palatului, pentru a însufleţi clădirea”, a explicat episcopul Bocskei László.Așa cum ne-au obișnuit deja organizatorii evenimentelor culturale de la Palatul Baroc, protagoniștii sunt unii de excepție. La concert au fost invitaţi să cânte artişti instrumentişti din Oradea, Cluj-Napoca şi Arad. Concertul caritabil va fi dirijat de Cesar Álvarez, unul dintre cei mai remarcabili dirijori din lume.Născut în Spania în 1973, a studiat la Madrid și apoi la Conservatorul Ceaikovski din Moscova. Dintre maeștrii săi îi amintim pe Benito Lauret și Dmitri Kitaienko. La 28 de ani este ales Prim-Dirijor al Filarmonicii din Tomsk din Rusia, unde a dirijat timp de 10 ani și apoi a fost ales Dirijor Onorific al orchestrei. Imediat după reîntoarcerea lui în Spania, a fost ales prim dirijor al Orchestrei de Stat din Murcia, tot timp de 10 ani.Maestrul Álvarez este un invitat constant la cele mai importante săli de concerte din lume, cu orchestre precum și Filarmonica Națională a Rusiei, Orchestra Radio și TV Spaniolă, Orchestra Simfonică a Teatrului Mariinsky, Orchestra Simfonică de Stat Lituaniană, Entre Rios și Orchestra Simfonică Argentina. Pe lângă turneele sale în China, Statele Unite, Rusia, Africa de Sud; si predă.. Este profesor la Universitatea de Stat din Murcia și profesor invitat la Universitatea Vanderbilt din Statele Unite.Printre cele mai recente proiecte ale sale se numără colaborarea cu compozitorul Edward Artemiev, alături cu cine la Teatro Monumental din Madrid, și-a regizat lucrările de mai multe ori cu mare succes.Maestrul Cesar Alvarez este, de asemenea, unul dintre proprietarii și managerii renumitului management Goldberg.
Muzica “preotului roșu”
La conferința de presă, alături de episcopal romano-catolic a fost present un alt protagonist, violonistul Artur Kaganovskiy, descoperit și îndrumat de către legendarul violonist Isaac Stern, cu ajutorul căruia Artur Kaganovskiy a emigrat cu familia în 1986 în Statele Unite.Ca și câștigător al Concursului Internațional de Vioară Waldo Mayo, și-a făcut debutul în anul 2007 la Carnegie Hall, Stern Auditorium, alături de membri ai Filarmonicii din New York dirijat de David Gilbert. De atunci, a susținut nenumărate concerte solo în toată Europa, America de Nord și de Sud, precum și în China.Înregistrările sale pot fi găsite și pe Spotify, canalele iTunes, cum ar fi înregistrările concertelor de vioară ale lui Brahms și Ceaikovski cu Orchestra Simfonică Națională a Ucrainei, care a fost lansată sub îngrijirea Centaur Record în 2018, sau albumul Joy and Sorrow, al lui David Chesky în care a fost nominalizat la premiul Grammy ca cel mai bun solist.Din 2018, el însuși este membru al Comitetului Grammy.În aprilie 2019, ca parte a unui turneu în Spania, împreună cu violonistul de renume mondial, Schlomo Mintz și Soliștii de Cameră din Salzburg a susținut Concertul dublu de Bach. În timpul liber, construiește viori, viole și violoncele cântate de instrumentiști renumiți. Artur Kaganovskiy cântă la vioara Carlo Antonio Testore din 1740 „Ex-V.Pikayzen”.
[eadvert]
Vioara Anei Török, care este din 2008 este prim concert-maestru al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, una dintre cele mai prestigioase orchestre simfonice românești, precum și al Orchestrei Naționale de Tineret a României va fi auzită la Palatul Baroc.
Concertul de marţi, 26 aprilie, va începe la ora 19. Biletele pentru spectacol, care costă între 30 şi 50 de lei, se pot rezerva la numărul de telefon 0771612714. Ele pot fi ridicate de la recepția Palatului Baroc, deschis de marţi până sâmbătă între orele 10 şi 17.Repertoriul concertului “Opt anotimpuri, o lume” nu e ales la întâmplare. Cele patru anotimpuri din Buenos Aires este tributul a doi bărbați din secolul al XX-lea – argentinianul Astor Piazzolla și rusul Leonid Desyatnikov – unui maestru venețian din secolul al XVIII-lea, Antonio Vivaldi. În mod atipic, Vivaldi a urmat Ordinele Sfinte alături de studiile sale muzicale și a fost hirotonit pe deplin în 1703. În restul zilelor sale, s-a străduit să mențină un echilibru între sacru și secular (profan, chiar) care nu pare să fi fost niciodată deosebit de ușor. Un avantaj al statutului său sfânt a fost o poreclă distinctivă care a supraviețuit până în zilele noastre: „il prete rosso”— „preotul roșu”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!