Duminică, de la ora 19:00, la Bazilica Romano-Catolică din complexul baroc orădean va avea loc un concert de binefacere organizat de Fundaţia Caritas Centrul Social Sf. Ştefan Sâniob şi suţinut de orchestra simfonică „Spirit of Europe” (Spiritul Europei – n.r.). Banii strânşi vor fi donaţi Centrului social din cadrul fundaţiei, pentru asigurarea încălzirii pe timp de iarnă a celor două case de tip familial – „Casa Pietrelor Pestriţe” şi „Casa Franciscană” – precum şi a Casei rezidenţiale „Curcubeu”, care au în grijă 43 de copii defavorizaţi. Fundaţia se află sub protecţia Mănăstirii Benedictine Stift Melk din Austria, fiind sponsorizată de parteneri din Olanda, Austria şi Germania.
În cele trei instituţii au fost aduşi în urmă cu câţiva ani copii orfani, abandonaţi de mame în spitale sau care provin din familii dezorganizate. „Am început activitatea la Sâniob în 2002 şi doi ani mai târziu am dat în folosinţă prima casă de tip familial. O parte dintre copiii care au ajuns aici aveau doar câteva luni. Mulţi sunt fraţi şi am hotărât să nu îi separăm, de aceea copii din aceleaşi case au vârste foarte diferite”, ne-a relatat directorul executiv al fundaţiei, Soos Attila.
Astăzi, aceasta este casa lor. Au ocazia să meargă în vizită la părinţi unde, deşi pot sta câte o săptămână, se întorc după trei zile, din cauza condiţiilor grele de trai ori a mediului tensionat de acasă. „S-au adaptat excelent în comunitate, şi-au făcut prieteni aici, merg în vizită la prietenii lor din sat şi sunt vizitaţi la rândul lor”, mai spune directorul. O parte dintre copii ar avea şansa să fie adoptaţi, însă se opun familiile naturale.
Rezultate
Potrivit dr. Foldes Adalbert, vicepreşedintele fundaţiei, casele de tip familial au fiecare câte trei camere, un living şi trei băi, adăpostind nouă, respectiv 11 copii, în timp ce cea rezidenţială este de capacitate mai mare, găzduind 23 de copii. Ei au parte aici de toate condiţiile: cazare, masă, îngrijire, educaţie şi posibilitatea de a urma o şcoală. Conform relatărilor sorei Serafina, pedagog şcolar în cadrul centrului, mulţi copii s-au acomodat foarte bine şi au rezultate bune la învăţătură. „Ne străduim cu ei, dar rezultatele sunt pe măsură”, spune sora Serafina.
Dat fiind faptul că banii alocaţi de Statul Român pentru îngrijirea copiilor nu reprezintă decât abia 4% din necesarul de cheltuieli ale fundaţiei, pe lâîngă sponsorizări, conducerea acesteia pune acum bazele a două surse de venit, concepute ca două afaceri, în vederea autosusţinerii financiare: un atelier de tâmplărie şi o întreprindere agricolă.
Copiii vor avea posibilitatea în viitor să rămână, după vârsta de 18 sau 26 de ani, ca angajaţi în cadrul centrului sau să îşi găsească locuri de muncă în apropiere ori, dacă se vor dovedi serioşi şi harnici, să fie selectaţi pentru muncă în alte ţări europene, de către partenerii fundaţiei.
Malina Pop
Citiți principiile noastre de moderare aici!