[eadvert]
Valentin Șerban este câștigător al Festivalului George Enescu iar Mihai Diaconcescu este unul dintre cei mai apreciați tineri pianiști români. Cei doi artişti vor susţine un concert cameral sâmbătă, 5 august 2023, de la ora 20:00, în Parcul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr. 1/A), în cadrul proiectului cultural estival „Tipografia de idei”. Intrarea la eveniment este liberă.
Programul concertului va cuprinde: Sonata pentru vioară și pian KV 378 de W. A. Mozart, Sonata pentru vioară și pian nr.2 „Blues” de M. Ravel, Joc dobrogean de Paul Constantinescu, Cântec de dragoste de Joseph Suk, Lăutarul de George Enescu şi Poloneza nr.1 op.4 de H. Wieniawski.
Violonistul braşovean Valentin Şerban a câştigat premiului I al Festivalului „George Enescu”, ediția 2020-2021. S-a perfecționat la Universitatea de Muzică din Graz, Austria, sub îndrumarea celebrei violoniste Silvia Marcovici. Personalități marcante în perioada sa de formare, au fost prof. Valeriu Rogacev, prof. Daniel Podlovschi, Maestrul Ştefan Gheorghiu, Adam Han-Gorski (SUA) și Maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi. A participat la numeroase cursuri de măiestrie cu violonişti renumiţi precum: Leonidas Kavakos, Ivry Gitlis, David Grimal, Mihaela Martin, Silvia Marcovici sau Adam Han-Gorski.
Este membru al prestigioasei orchestre Les Dissonances din Paris condusă de violonistul David Grimal, alături de care concertează frecvent în Europa, în special în Franța. În prezent este concertmaistru al Filarmonicii George Enescu, București.
Mihai Diaconescu a început să studieze pianul la vârsta de 4 ani iar la numai 7 ani a câștigat primul concurs de pian. La vârsta de 16 ani debutează ca solist, alături de orchestra Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, interpretând Concertul nr.1 în Do major de Ludwig van Beethoven. În decursul carierei, tânărul pianist a participat la numeroase cursuri de perfecționare cu personalități marcante ale lumii muzicale precum: Walter Krafft, Mihai Ungureanu, Csiky Boldizsár, Robert Levin, Martin Hughes, Denis Pascal, Paavali Jumppanen, Mirabela Dina, Julia Mustonen sau Richard Gode.
Concertul cameral de sâmbătă este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal împreună cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, Centrul de Cultură al Județului Bihor și Armonix Centru Educațional SRL și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, alături de partenerii privați Mr. Bean, Bers Nova și D&C Oradea.
Proiectul cultural estival „Tipografia de idei” | #hailamuzeu este implementat în cadrul Programului Interreg România-Ungaria ROHU446 și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de statele partenere în program, România și Ungaria.
Citiți principiile noastre de moderare aici!