Cu închiderea cetralei vechi şi iminenta intrare a Electrocentrale SA în faliment, personalul se pregăteşte de disponibilizare. Se desfiinţează 132 de posturi din organigrama Electrocentrale SA, dintre care unele sunt neocupate. 128 de oameni îşi aşteaptă luni preavizul. „A expirat termenul pentru emiterea deciziei şi am semnat-o ieri cu casa de insolvenţi. De luni, 13 iunie, curge preavizul de 15 zile. Pe legea nouă a insolvenţei acesta este diminuat la jumătate faţă cel prevăzut în legislaţia muncii. Deciziile pentru fiecare o să le semnaz azi sau mâine ca să ajungă la oameni luni”, ne-a declarat Stănel Necula, administrator special al Electrocentrale SA.
Starea de spirit între angajaţii societăţii muribunde nu e prea bună. „Ei zic că o se ne dea lunar salariile compensatorii dar banii Electrocentrale se vor termina. Acum mai plătesc din încasările lunilor de iarnă dar astea se vor termina. Până acum am luat salariile dar ce va fi nu ştim. Şi când funcţionam normal era greu vara, dar acum că centrala nu mai merge?!”, ne-a spus unul dintre cei vizaţi de planul de reoganizuare, sceptic că Termoficare SA, societatea care va supravieţui Electrocentrale SA, va da banii pentru plata datoriilor.
Salarii de la Guvern
Conform contractului colectiv de muncă, disponibilizaţii de la CET ar urma să primească maxim opt salarii compensatorii, în funcţie de vechimea fiecăruia. Necula spune că banii se vor plăti lunar, şi nu toţi în mână, la ieşirea pe poarta uzinei. Conform acestuia, sunt în curs demersurile pentru obţinerea de plăţi compensatorii de la Guvern, pe perioade de până la doi ani.
„Documentatia e depusă de Consiliul Judeţean în 30 mai, la secretariatul general al Guvernului. Tot de atunci, e pe siteul CJ pentru dezbaterea publică. După asta, toată docunmentatia pleacă la secretariatul general al Guvernului pentru emiterea Ordonanţei. Din momentul în care se emite ordonanţa, se întrerupe plata salariilor compesantorii în baza contractului colectiv și ordionanţa preia plata pentru perioade cuprinse între 20 și 24 de luni, în funcţie de vechime. Majoritatea sunt în vârstă şi au vechimea pentru 24 de luni”, spune Necula.
Până acum, au fost preluate pe sursa nouă 50 de persoane şi mai urmează să fie încadraţi până la 74. Vor fi păstraţi pentru ambele surse încă aproximativ 100 de persoane. Din CET-ul vechi se preia lângă centrala nouă un grup energetic, C1. Acesta funcţionează pe gaz şi va fi modernizat astfel încât să servească drept sprijin pentru perioadele foarte reci din an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!