Potrivit informațiilor primite de la ITM Bihor, în perioada următoare vor avea loc concedieri colective în domeniile bancar, publicitate și operațiuni de mecanică generală. „În cursul lunii octombrie 2022, la ITM Bihor s-au depus spre înregistrare trei notificări cu privire la intenţia de concediere colectivă în conformitate cu prevederile art. 70 din Legea nr.53/2003 Codul Muncii. Notificările se referă la intenţia de concediere colectivă în cursul lunii octombrie 2022 a unui număr estimativ de 74 salariaţi din diferite domenii de activitate (publicitate, operațiuni de mecanică generală, domeniul bancar)”, ne-a informat Marius Rotar, inspectorul șef al ITM Bihor.
Ce presupune concedierea colectivă
Potrivit art. 68 din Codul Muncii, prin concediere colectivă se înțelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu țin de persoana salariatului, a unui număr de cel puțin 10 salariați, dacă angajatorul care disponibilizează are incadrați mai mult de 20 de salariați și mai puțin de 100 de salariați.
[eadvert]
Conform art. 65 din Codul Muncii, concedierea pentru motive care nu țin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desființarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia. Desființarea locului de muncă trebuie să fie efectivă și să aibă o cauză reală și serioasă.
O altă condiție impusa de art. 68 din Codul Muncii are legătură cu perioada în care se aplică concedierea colectivă. Textul de lege prevede faptul că disponibilizările trebuie să fie dispuse într-o perioada de 30 de zile calendaristice.
Art. 68 din Codul Muncii prevede anumite condiții și în ceea ce privește numărul de salariați ce trebuie întrunit pentru a se aplica concedierea colectivă. La stabilirea numărului efectiv de salariați concediați colectiv se iau în calcul și acei salariați cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din inițiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătura cu persoana salariatului, cu condiția existenței a cel puțin 5 concedieri.
Angajatorul care are între 20 și 100 de angajați trebuie să concedieze cel putin 10 salariati, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, pentru a se încadra în categoria de concediere colectivă.
Articolul 68 din Codul Muncii mai stabilește faptul că dacă angajatorul care disponibilizeaza are încadrați între 100 și 300 de salariați, va trebui să dispună concedierea a cel puțin 10% din salariați pentru a se întruni condițiile concedierii colective.
Dacă angajatorul are încadrați cel puțin 300 de salariați, pentru a se îndeplini condițiile prevăzute de lege pentru aplicarea concedierii colective, acesta va trebui să disponibilizeze cel puțin 30 de salariați.
Drepturi și obligații
Persoanele disponibilizate prin concediere colectivă au o serie de drepturi, dar și obligații. Astfel, în termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectivă are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînființat în aceeași activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă. Dacă acesta nu își manifestă în scris în termen de maximum 5 zile calendaristice de la data comunicării angajatorului sau refuză locul de muncă oferit, angajatorul poate face noi încadrări pe locurile de muncă rămase vacante. Astfel, angajatorul are obligația ca, în cazul în care reînființează postul în aceeași activitate, să reangajeze salariatul concediat prin concediere colectivă cu prioritate fată de alte persoane, fără examen, concurs sau perioadă de probă.
De asemenea, Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă prevede dreptul salariaților concediați prin concediere colectivă la ajutor de șomaj, plăți compensatorii, în condițiile prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil.
În plus, salariații au dreptul de a participa la servicii de preconcediere, organizate de agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau de către alți furnizori de servicii de ocupare din sectorul public sau privat, acreditați și selectați de către acestea.
Aproape 170.000 angajați în Bihor
Acesta a mai precizat că la data de 30.10.2022, numărul angajatorilor activi în judeţul Bihor era de 24.340 cu un număr de 166.948 salariaţi activi. Numărul contractelor individuale de muncă active la data de 30.10.2022 în judeţul Bihor era 192.154.
Trimite articolul
XGreșită explicația (cifrele trecute), din ultimul subtitlul al articolului. Recitiți și dvs.!
pai la ce salarii se dau nu ajuta cu nimic concedierea !
Pe vremea lui Ceauşescu erau multe neajunsuri, mai ales în ultimii ani ai regimului, dar aveai siguranţa locului de muncã.