Potrivit informațiilor primite de la ITM Bihor, în cursul lunii octombrie 2022 la instituție s-au înregistrat trei notificări cu privire la intenţia de concediere colectivă în conformitate cu prevederile art.70 din Legea nr.53/2003 Codul Muncii.
[eadvert]
Notificările se referă la intenţia de concediere colectivă în cursul lunii octombrie 2022 a unui număr estimativ de 74 salariaţi din diferite domenii de activitate (publicitate, operațiuni de mecanică generală, domeniul bancar).
Șomajul în Bihor, stabil
Pe de altă parte, potrivit informațiilor primite de la directorul executiv al AJOFM Bihor, Békési Csaba, șomajul în județ se menține cam la același nivel. Chiar dacă rata șomajului în luna noiembrie a crescut cu 0,04%, față de luna precedentă, când a fost de 1,22%, ajungând la 1,26.
„Cu toate că rata șomajului a crescut, numărul de șomeri a rămas cam același. Explicația este dată de faptul că, periodic, primim de la Institutul Național de Statistică rapoarte despre populația activă. Rata șomajului se calculează ca raport dintre numărul de șomeri și populația activă. Scăzând numărul populației active, a crescut rata șomajului”, ne-a explicat șeful AJOFM Bihor.
La sfârșitul lunii noiembrie, în evidențele AJOFM Bihor erau înregistrați 2.959 șomeri (din care 1.609 femei).
Din totalul de 2.959 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Bihor, 1.041 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 1.918 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.153 șomeri provin din mediul rural și 806 sunt din mediul urban.
Structura șomajului pe grupe de vârste se prezintă sugestiv astfel: 466 (16%) șomeri cu vârsta sub 25 de ani, 196 (7%) șomeri cu vârsta între 25 și 29 de ani, 397 (13%) șomeri cu vârsta între 30 și 39 de ani, 692 (23%) șomeri cu vârsta între 40 și 49 de ani, 511 (17%) șomeri cu vârsta între 50 și 55 de ani și 697 (24%) șomeri cu vârsta peste 55 de ani.
Șomerii cu studii primare au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Bihor (28%), urmați de cei cu studii gimnaziale (23%), iar 4% au absolvit studiile postliceale. Șomerii cu studii liceale reprezintă 23% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu studii profesionale 12% iar cei cu studii superioare reprezintă 10% .
Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 26% persoane foarte greu ocupabile, 32% greu ocupabile, 24% mediu ocupabile, iar 18% sunt persoane ușor ocupabile.
„Întâmpinăm greutăți la încadrarea șomerilor cu nivel de studii și a celor fără studii. 56% dintre aceste persoane sunt greu și foarte greu ocupabile. 41% dintre aceste persoane au vârsta peste 50 de ani”, a observat Békési Csaba.
Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Bihor.
Trimite articolul
XCifrele nu sunt reale, mai ales cele ale șomerilor neindemnizați. Dacă ar fi să se înregistreze toate persoanele apte de muncă, plus cele la care s-a terminat ajutorul de șomaj, vom avea cifra reală. Așa, grosso modo, lipsesc din statistică vreo 10000 de oameni. Nu mai socotesc cei care lucrează la negru prin țară sau pe afară.
Dar trebuie cumva ca cei din AJOFM să își justifice salariile, sporurile, și orele de chiul. Urmează să le crească salariile…