Nu mai puţin de 160 de persoane, angajate ale firmei de încălţăminte Sarmac din Tinăud, vor fi puse pe liber de conducere. Din cauza unor probleme financiare, compania intră în insolvenţă, iar joi, 11 aprilie 2019, urmează să notifice AJOFM Bihor şi ITM Bihor concedierea colectivă.
Oamenii spun că nu şi-au mai primit salariile de două luni, iar în ultima vreme le primeau cu întârziere.
Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor a venit în ajutorul salariaţilor de la Sarmac, informându-i de serviciile oferite de agenţie şi punându-i faţă în faţă cu viitori eventuali angajatori. „Acţiunea pe care o desfăşurăm este una proactivă. Am aflat din presă despre nemulţumirile angajaţilor şi ne-am gândit să venit în spijinul acestora cu soluţii concrete”, a declarat şeful agenţiei judeţene.
Şomaj sau angajare?
Miercuri, 10 aprilie, în curtea fabricii din Tinăud s-au adunat câteva zeci de muncitori. Toţi aşteptau soluţii salvatoare pentru a nu rămâne pe drumuri. Unii aveau rate la bănci, alţii chirii de plătit şi toţi, familii de întreţinut. Împreună cu directorul AJOFM Bihor, au mai sosit la Tinăud, Virgil Trip, administratorul Valtryp şi Daniel Dediu de la Livaro, ambii dispuşi să le ofere locuri de muncă angajaţilor concediaţi. „Am aflat, săptămâna trecută, din presă că este o problemă la fabrica dumneavoastră. Am vorbit cu administratorul şi mi-a explicat despre ce-i vorba. Am înţeles situaţia lor. Mi-au spus că au început procedura de insolvenţă. Asta înseamnă că, compania e în colaps, nu poate merge mai departe şi intrăm pe procedura de concediere colectivă”, i-a informat directorul AJOFM Bihor pe cei prezenţi. Asta înseamnă că angajaţilor li se desface contractul de muncă. Din fondul de garantare li se acoperă salariile pentru lunile în care nu le-au primit, intră în şomaj şi benerficiază de informare şi consiliere din partea AJOFM Bihor, formare profesională pentru cei care doresc, şi li se oferă un loc de muncă. Până când oamenii intră în şomaj şi li se oferă un job, pot să trecă nişte săptămâni.
Mai este încă o soluţie, să fie preluaţi de alţi angajatori. Decizia este în mâna angajaţilor. „Dorinţa mea este să vin în sprijinul dumneavoastră, să vă puteţi continua activitatea, să puteţi primi salarii. Asta nu înseamnă să nu vă înregistraţi în evidenţele noastre. Asta nu înseamnă să nu beneficiaţi de serviciile noastre. Doar că eu aş dori să reduc termenii aceştia, pentru că suntem în prag de sărbători şi vreau să vă rezolv situaţia”, a explicat şeful AJOFM Bihor.
Oferte
Cei doi angajatori veniţi la Tinăud şi-au prezentat fiecare ofertele şi au răspuns la întrebările salariaţilor. „Noi angajatorii preferăm să angajăm persoanele înainte de a intra în şomaj. Dacă aţi stat aici atâţia ani, înseamnă că sunteţi persoane serioase. De mâine puteţi veni la oricare dintre noi să vedeţi condiţiile. Dacă mergeţi în şomaj, în primul rând, indemnizaţia este mică. O veţi primi peste câteva săptămâni sau luni. Veţi merge, ulterior, la un angajator şi când va vedea că veniţi din şomaj, impactul va fi altfel. Toată lumea apreciază persoanele care lucrează, mai mult decât pe cele care vin din şomaj”, este de părere Daniel Dediu.
Unii dintre cei prezenţi au vrut să afle informaţii despre cum ar putea obţine o calificare la locul de muncă. Şeful AJOFM Bihor i-a informat despre Programul „Ucenicie”, prin care statul subvenţionează firmele cu 2.250 de lei/lună, pe o perioadă de 12 sau 24 de luni. Angajatorul furnizează cursurile la locul de muncă, iar angajatul îşi primeşte un certificat de calificare valabil. Condiţia este să nu plece timp de un an.
Vasile Trip i-a informat pe foştii salariaţi ai Sarmac despre condiţiile oferite în cadrul companiei pe care o conduce, spunând că le asigură inclusiv transportul şi formarea la locul de muncă. Angajatorul ar fi dispus să preia chiar actualul sediu al fabricii şi să deschidă aici un punct de lucru, dar nu a prea avut cu cine discuta. „Vă pot asigura de seriozitate, de plata la zi a salariilor. De 24 de ani nu s-a întârziat niciodată cu salariile. Ştim că fiecare dintre noi avem rate la bancă. Unii au chirii. Băncile nu vă aşteaptă. Vă penalizează. Nu este vina dumneavostră. Este vina mea, că nu v-am dat salariile. De aceea am pus pe primul plan operatorul din cadrul companiei mele. Acest lucru ne-a ajutat să rezistăm pe piaţa grea automotive 24 de ani. Respectul reciproc faţă de colegii mei, cei care lucrează în cadrul companiei”, a subliniat Vasile Trip.
Acesta le-a arătat celor prezenţi şi produsul pe care ar trebui să-l confecţioneze.
Printre cei concediaţi s-au aflat şi pensionari care au vrut să afle dacă au şanse să fie angajaţi, iar răspunsul a fost prompt „Da”!
Firma din Tinăud este cea de-a treia din acest an care are ca domeniu de activitate producţia de încălţăminte şi care anunţă concedieri colective. Una concediază 190 de persoane, iar cealaltă – 220.
Citiți principiile noastre de moderare aici!