Primarii din județ au fost instruiți cu privire la modul în care pot să atragă finanțări de la Agenția Fondului de Mediu. La întâlnire au fost prezenți Ion Vasile, vicepreședintele Administrației Fondului de Mediu, Eugen Cozma, vicepreședintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor și Dumitru Țiplea, prefectul județului.
Bani pentru proiecte de mediu
Edililor le-au fost prezentate cele trei ghiduri de finanțare lansate de AFM: Eficiența Energetică a Clădirilor Publice, Programul de Iluminat Public și Programul de Împădurire. Primarii au la dispoziție 1,4 miliarde de lei, prin Programul de Creștere a Eficienței Energetice.
[eadvert]
Sumele care se pot aloca unei primării sunt cuprinse între 3 și 14 milioane de lei, iar finanțarea se poate acorda în cuantum de 100% pentru cheltuielile eligibile. Alte 500 de milioane de lei sunt disponibile în Programul de Iluminat Public, care prevede, de asemenea, finanțarea în proporție de 100% a cheltuielilor eligibile. Iar pentru Programul de Împădurire bugetul este de 10 milioane de lei.
Sprijin de la CJ
Vicepreședintele CJ Bihor i-a asigurat pe primari de sprijinul instituției în efortul de a atrage fonduri: „Problema ecologică este o problemă a prezentului și a viitorului. Comunitatea europeană tratează cu mare atenție acest domeniu și este un domeniu unde comunele și orașele sunt eligibile pe proiecte cu finanțare europeană. Trebuie să acordăm o atenție deosebită oportunităților pe care le avem ca U.A.T.-uri mici. Acum avem prilejul să învățăm din ce nu a funcționat și să corectăm condițiile de eligibilitate, astfel încât aceste programe chiar să devină eficiente. Filozofia noastră este simplă: acest județ se dezvoltă atunci când fiecare comunitate în parte se dezvoltă și interesul nostru este să vă sprijinim, pentru că nu toți aveți resursele financiare și de personal pe pentru a vă antrena în proiecte cu fonduri europene. Astfel de discuții va trebui să le avem într-un mod și mai aplicat decât acum, în momentul în care aceste ghiduri vor fi definitivate”, a declarat Mircea Mălan.
Bihorul nu poate rata aceste finanțări
Prefectul de Bihor a precizat că județul nu trebuie să rateze oportunitatea de a atrage finanțări prin AFM și PNRR și că își dorește un județ bine gestionat din punct de vedere al mediului.
„Bihorul este antrenat să absoarbă bani europeni, iar bugetele locale, chiar dacă sunt mai mici, pot fi folosite drept cofinanțare pentru proiecte mari. O bună parte din bugetul PNRR va fi dedicat proiectelor de mediu. Prin urmare, pentru a crește nivelul de absorbție al fondurilor europene, va trebui să creăm o strategie cu privire la ce proiecte vom accesa în acest domeniu”, a concluzionat Dumitru Țiplea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!