Evenimentul face parte din programul pilot de educație formală inițiat de Fundația People to People în mijlocul comunității de romi din Tinca, derulat la Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor. Expoziția a fost denumită „Comunitatea Tinca prin ochi de copil” tocmai datorită faptului că lucrările expuse sunt realizate de cei mici.
Finanțarea vine din partea Fundației Comunitare Oradea, în cadrul proiectului „Asumarea identității etnice prin fotografie”, din programul „Bursa Telentelor”. Implicarea are ca scop creșterea stimei de sine la copiii din comunitatea Tinca.
Astfel, în intervalul ianuarie – aprilie 2018, au avut loc sesiuni de instruire a cadrelor didactice voluntare, pe tema programului de cerectare „Photovoice” – conceptul și filozofia acestuia, tehnici de implicare și motivare a copiilor în a deveni vocea comunității.
Copiii din Tinca au realizat, apoi, mii de fotografii în comunitatea proprie surprinzând oameni, activități, situații diverse, fapte etc. A urmat selectarea celor mai reușite imagini, care au fost expuse în Cetate.
Unul dintre cele mai emoționante momente a fost când elevii școlii au intrat în sală și au început să-și caute fețele proprii sau ale prietenilor și rudelor în imaginile expuse.
La vernisaj au participat reprezentanți ai instituțiilor publice și private, specialiști din domeniul socio-educaționali, factori de decizie de la nivel local și județean, care, sperăm noi, se vor implica mai mult în facilitarea accesului copiilor la serviciile de educație.
Evenimentul a avut loc vineri, în 20 aprilie, data importantă în calendarul rom – e Ziua Nesegregării și Nediscriminării în Învățământ.
„Plus valoarea proiectului a fost interesul manifestat de specialiști și pasionați din domeniul fotografiei, care s-au implicat intens în toate activitățile de realizare a fotografiilor: instruire cadre didactice, instruire elevi, realizarea de fotografii în teren, selecția fotografiilor, editarea acestora, pregătirea expoziției, organizarea și derularea activităților de promovare. În acest sens, apreciem implicarea voluntară a tuturor voluntarialor și în mod expres implicarea fotografului profesionist Remus Toderici”, a transmis Daniela Tütös, coordonator de proiec și directoare a unității de învățământ.
Momentul discursurilor l-a încheiat Daniel Petrilă, din Salonta, olimpic la limba romani, care acum conduce revista de cultură „Rromano vak”. El a insistat, în fața tinerei audiențe, că e educația este foarte importantă, e unica șansă de a reuși în viață.
A oferit apoi, câteva detalii despre istoria romilor – migrarea din India, viața de robi din țările române și apoi dezrobirea. Deportarea în Transnistria, în 1942, la ordinul lui Ion Antonescu a fost un alt moment tragic din zbuciumata lor existență.
Vernisajul s-a încheiat cu dansuri și muzică pregătite de cei mici, distracție în toată regula, adică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!