Faptul că este femeie nu constituie deloc un handicap pentru orădeancă. Din contră. Femeile – spune ea – se bucură de succes.
„Nu există niciun fel de discriminare din acest punct de vedere. Avem colege, doamne avocat, foarte respectate şi care sunt adversari de temut pentru un bărbat. Nu am văzut-o nici între avocaţi şi nici între judecători. Din contră, dacă am face o statistică, încet, balanţa s-ar înclina spre femei. Pentru că sunt mai conştiincioase şi mai ambiţioase decât bărbaţii’’, spune Florina Morozan.
Aceasta crede că în unele domenii s-ar putea să existe femei discriminate.
„În mod sigur, există domenii, însă în profesii juridice eu aş putea spune că nu putem vorbi de aşa ceva. Am avut, până recent, o doamnă decan de barou, în momentul de faţă avem o doamnă preşedinte al Curţii de Apel. Este evident că femeile au acces la cele mai înalte poziţii. Dacă te uiţi şi la câte femei sunt judecători la Înalta Curte, poţi spune clar că femeile au şanse egale’’, este convinsă avocata Morozan.
Discriminarea este ilegală
Aceasta le aminteşte femeilor care încă mai sunt discriminate că fenomenul nu este legal, iar în cazul în care s-ar simţi astfel, ele trebuie să ştie că există o legislaţie împotriva acestei limitări în drepturi.
„Avem legi împotriva discriminării. Pe de altă parte, mai ales în domeniul privat, angajatorul stabileşte regulile şi este de dorit ca angajatul să fie pe placul acestuia. Altfel este greu de imaginat o colaborare de durată. Evident, cel mai important este să nu se simtă ele de rang inferior. Mi s-a întâmplat însă să întâlnesc situaţii, şi asta m-a şocat cel mai tare, când femeile erau cele care discriminau, la modul că: «e talentată, e drăguţă. Ce păcat că este femeie! Deci, în rândul femeilor am întâlnit concepţia asta. Sexul nu are nicio legătură cu accesul într-o profesie, exceptând câteva domenii. Şi mă refer la anumite tipuri de activităţi care presupun un efort fizic mai mare şi pe care le-ar putea face doar bărbaţii. Dar în majoritatea profesiilor nu se aplică această regulă’’, precizează Morozan.
De când este avocată, Florina Morozan spune că nu a avut cauze pe discriminare.
„Eu personal nu am avut asemenea cauze, dar acest lucru nu este relevant pentru că nu lucrez în acest domeniu. Dar dacă discutăm despre egalitatea dintre o femeie şi un bărbat şi despre posibilitatea de a evolua într-o carieră, cred că problema femeii este că, la un moment dat, trebuie să aleagă dacă se dedică familiei sau cât se dedică ei, pe când bărbatul poate să se implice din plin în carieră, pentru că are lângă el o femeie care duce partea cu copiii şi tot ce înseamnă gospodărie şi căsnicie. Cred că asta e problema! Pentru că, la un moment dat, trebuie să aleagă între familie şi carieră’’, arată cadrul didactic.
Ea recunoaşte că reuşeşte cu greu să facă faţă acestei alegeri.
„Foarte greu reuşesc să le armonizez. De cele mai multe ori, renunţând la activităţile care sunt plăcute vieţii. Am scos din program multe lucruri frumoase: întâlniri cu prietenii, sport etc. Nici nu mai ştiu când am ieşit ultima oară la cumpărături. Când aleg un cadou cuiva, încerc să-l cumpăr într-un timp cât mai scurt’’, mărturiseşte avocata.
Fragile fizic, dar cu calităţi
Întrebată cât de bine îşi cunosc femeile drepturile, avocata spune că multe dintre acestea nu le ştiu. Unele – pentru că ignoră acest aspect, altele – din lipsă de cultură. Pe de altă parte, nu există o preocupare pentru ca drepturile femeilor să fie cunoscute.
„Tot ce trebuie să ştie femeile e că nu-s cu nimic mai prejos decât bărbaţii. Eventual, au o fragilitate fizică, dar au alte calităţi (rezistenţă la stres, perseverenţă, compasiune, empatie) care compensează această particularitate pe care o au. Există o legislaţie care le protejează drepturile. Este mai puţin cunoscută şi asta pentru că nu există o preocupare în acest sens. Ţine de protecţia socială, de o promovare a drepturilor femeilor şi de interesul pe care-l au ele pentru a-şi cunoaşte drepturile. S-ar apăra mai bine dacă şi le-ar cunoaşte’’, este convinsă ea.
Începuturi
Povestea avocatului Florina Morozan începe în 1996, an în care a terminat facultatea. În perioada studenţiei, a avut şansa să cunoască un avocat remarcabil, care a inspirat-o şi a influenţat-o foarte mult.
„Şansa mea a fost ca, înainte cu doi ani de a-mi termina studiile, prin 1994, să încep colaborarea cu domnul avocat Emil Stratone, pe acea vreme decan al Baroului Bihor. Am lucrat cu Domnia Sa, iar după ce am terminat facultatea mi-a dat posibilitatea să intru stagiar pe lângă el. Este o condiţie ca, alături de rezultatele bune la învăţătură, să ai şi pe cineva care să te îndrume. Aşa am intrat în avocatură în 1996. La sfârşitul anului 1998 am dat definitivatul. În acelaşi timp am intrat şi în avocatură şi în profesia de cadru didactic. Le-am dus în paralel de la început’’, povesteşte avocata.
„Am ales domeniul juridic pentru că încă pe când eram copil aveam pornirea să lupt cu alţii când simţeam că sunt nedreptăţite sau când nu se aplică aceeaşi unitate de măsură pentru toată lumea. Şi credinţa că Justiţia înseamnă dreptate. Cred că asta m-a îndreptat spre avocatură’’, dezvăluie Florina Morozan.
„După aceea, în timpul colaborării cu maestrul Emil Stratone, chiar înainte să intru în avocatură, mi-am dat seama ce înseamnă cu adevărat această profesie. Dar, dincolo de faptul că este cu totul altceva decât am crezut, este interesantă şi frumoasă. Nu uşoară, dar frumoasă!’’, accentuează profesorul de la Drept.
Comunicarea, cheia succesului
În opinia sa, oricâtă teorie ar şti un avocat, oricât de bine ar interpreta legile, oricâte soluţii ar reuşi să găsească în cazurile cu adevărat grele, aceste lucruri nu sunt suficiente. O parte extrem de importantă în această meserie o reprezintă comunicarea.
„Mi-am imaginat că, dacă eşti tobă de carte, atunci poţi fi avocat foarte bun. Dar mi-am dat seama că cunoştinţele temeinice sunt doar o parte a profesiei. Cealaltă latură, extrem de importantă, o reprezintă comunicarea cu clienţii şi instanţele. Asta e partea care este diferită de ceea ce-mi imaginam. Este important să ştii să te descurci, şi nu că eu aş fi persoana cea mai descurcăreaţă, căci sunt colegi de-ai mei mai buni din punctul ăsta de vedere, dar e important în avocatură’’, crede avocata.
A fi descurcăreţ înseamnă – explică doamna Morozan – a şti să găseşti modalitatea de a-ţi rezolva treburile rapid şi eficient.
Cariera Florinei Morozan s-a clădit pas cu pas, începând din anul 1996.
De-a lungul timpului s-a specializat în Drept Civil. A angajat procese, în special în acest domeniu, a publicat cărţi, cursuri de Drept civil şi Drept procesual civil.
De asemenea, s-a alăturat unei echipe de specialişti, alcătuită mai ales din judecători şi avocaţi, pentru a realiza sub Egida Editurii Hamangiu, o lucrare vastă care numără aproape 4.000 de pagini de comentarii pe articole ale Noului Cod civil.
Volumul, intitulat Noul Cod Civil – comentarii, doctrina, jurisprudenţa, va apărea în curând la Editura Hamangiu.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!