25 de comune din jurul Oradiei se află pe ultimele locuri la colectarea selectivă, cu procente situate sub 21%. Cel mai bine stau Săcueni și comunele din jur, cu un procentaj de 39%. În jurul Oradiei, operatorul de salubritate este RER Ecologic, iar în zona Săcueni este AVE Bihor.
[eadvert]
Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a declarat că această diferență se datorează faptului că în zona din jurul Oradei, RER Ecologic nu aplică sistemul RFID, prin urmare fiecare gospodărie plătește și acum un tarif fix, de 18 lei lunar, indiferent de cantitatea de deșeuri aruncată.
„Toți operatorii erau obligați să introducă acest sistem, la un an de la implementarea lui. Deși fiecare pubelă are microcip, RER nu a implementat acest sistem”, a precizat Mircea Mălan.
În urma discuțiilor cu operatorul, acesta ar urma să introducă sistemul de tarifare „plătești cât arunci” începând cu 1 ianuarie 2022.
Localitățile afectate de această schimbare sunt: Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard şi Toboliu.
Trimite articolul
XSunt locuitor al comunei Santandrei. Ca majoritatea locuitorilor comunei, am fost “obligati” (conform adresei Primariei Santandrei) sa incheiem contract de salubrizare cu RER Vest (membru al RER Group).
In ceea ce ma priveste, platesc lunar suma de 19,43 Lei pentru urmatoarele servicii :
1. Colectare/transport deseuri de hartie/carton (o data pe luna) – 0.53
2. Colectare/transport deseuri sticla (o data pe luna) – 1.46
3. Colectare/transport deseuri plastic/metal (de doua ori pe luna) – 1.25
4. Colectare/transport deseuri reziduale (de patru ori pe luna) – 13.09
In baza contractului am primit o pubela de culoare neagra de 60 l (microcipata RFID), pentru deseuri reziduale, o pubela de culoare verde de 120 l pentru deseuri de sticla. De asemenea am primit saci de plastic (albastri si galbeni) pentru hartie respectiv plastic (daca ti se termina sacii trebuie sa cumperi din comert sau de la operator).
Deseurile vegetale nu se ridica – se presupune ca iti faci compost sau ai posibilitatea de a le depozita – gratuit – la unul din centrele de colectare din Oradea sau la groapa de gunoi din Episcopia.
Acum ce nu inteleg eu din articol : de ce trebuie majorat pretul ? Citez : ” Fiecare gospodărie plătește și acum un tarif fix, de 18 lei lunar, indiferent de cantitatea de deșeuri aruncată ”
FALS.
1. Platesc pentru o cantitate de gunoi menajer (rezidual) de 60 litri/ luna
2. Pubela de deseuri de sticla o scot o data la 2-3 luni (nu produc atata deseu de sticla ca sa o scot lunar )
3. Sticla/Hartia/plasticul/metalul sunt reciclabile si genereaza profit operatorului – in asa fel incat costul transportului este acoperit, poate sa-mi furnizeze saci de depozitare gatuit si sai aiba si loc de profit.
Un alt aspect ar fi cel al deseurilor vegetale, furnizoare de profit pentru operator, dar care “la tara” nu este ridicat pe ideea ca facem compost (nu toata lumea care isi tunde gazonul sau strange frunzele isi face compost).
In concluzie :
a) Titlul articolului “Comunele din jurul Oradiei, codașe la colectarea selectivă” este mincinos
b) Inteleg ca operatorul trebuie sa faca profit, dar nici chiar asa, crescand pretul de la an la an
(exista operatori care ridica deseurile reciclabile in mod gratuit – in Santandrei face actiuni periodic)
c) Toata greutatea acestui demers a fost aruncat pe umerii cetateanului, statul se spala pe maini.
-
Nici in Oradea nu se strange deseul vegetal, de o saptamana am scos in strada resturile din gradina, baietii de la RER trec pe langa el in zbor la joasa inaltime cu masina de ”interventie” ! Ce draq faceti pentru banii incasati ???
-
Banii trebuiesc pt compania aeriana, noua jucarie a lui Bolojan. Si in demolari si porfir
-
Sistemul de tarifare „plătești cât arunci” este singurul corect și care va putea rezolva problema. La nivelul familiei mele, plata pentru deșeuri a scăzut cu 75% față de perioada anterioară aplicării. Desigur, noi nu generăm deșeuri în exces.
Dacă s-ar găsi soluția corectă pentru firme, astfel încat acestea să nu fraudeze și soluția corectă pentru locuitorii de la blocuri, astfel încat ei să poată fi contabilizați și taxați pentru ce aruncă, situația s-ar îmbunătăți.
Stau la tara, aproape de oras, deseurile vegetale le strang si fac compost, avand gradina mare, am si spatiu si nevoie de el.
Deseurile precum, hartia, plasticul, sticla si cartonul le strang separat si 1 data pe luna le arunc la una din pubelele de colectare selectiva din Oradea, unde este gratuit sa le arunci.
Pentru ce ar trebui sa platesc?
Practic nu produc nici un deseu, cel ce se poate valorifica i-l duc in loc operatorului sa faca profit….restul ce e biodegradil fac compost valoros pentru mine.