În baza acestei decizii, Consiliul Local al comunei a aprobat aderarea la ZMO, iar în perioada următoare se vor parcurge pașii necesari pentru ca Sânnicolau Român să devină al 13 membru al acestei asocieri. Potrivit informațiilor oferite de primarul Dumitru Munge, decizia de acceptare a comunei în cadrul ZMO este un motiv de bucurie, având în vedere faptul că o cerere formulată în urmă cu 5 ani nu a fost soluționată favorabil. Impactul asupra comunei va fi semnificativ, favorizând posibilitățile de atragere de noi fonduri pentru diversele proiecte ale primăriei.
„Până acum am atras fonduri din tot ce se putea ca și comună. De nouă ani am tot încercat să obțin bani pentru o nouă școală pentru cei 315 copii din comună, dar fără succes. Acum însă există șanse foarte mari să avem acces la fondurile gestionate de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, prin intermediul zonei metropolitane.
Totodată, sperăm să avem acces și la transportul în comun prin OTL. În comună avem deja introdus gazul pe o lungime de 20 de km din 25, cât ar urma să aibă rețeaua de distribuție. De asemenea, mai avem de asfaltat 3 km pentru ca în toată comuna să fie rezolvată problema drumurilor”, ne-a declarat primarul Dumitru Munge.
Zona Metropolitană Oradea a fost creată prin asocierea municipiului Oradea cu unitățile teritorial-administrative localizate în aria de proximitate, respectiv comunele Biharia, Borș, Cetariu, Nojorid, Oșorhei, Paleu, Sânmartin, Sântandrei.
Astfel, cele 9 localități fondatoare au înființat, prin hotărârea Adunării Generale a Asociaților din data de 9 mai 2005, prima asociație de dezvoltare intercomunitară cu personalitate juridică din România, în format de arie metropolitană. La data de 31 iulie 2007, comuna Girișu de Criș a aderat la asociație, determinând creșterea numărului de asociați la 10 unități administrativ-teritoriale.
Ulterior, comuna Toboliu s-a desprins de Girișu de Criș și a devenit o unitate administrativ-teritorială separată, fiind și ea parte a asociației. Începând din 2 iunie 2010, Zona Metropolitană Oradea (ZMO) numără 12 membri, Adunarea Generală a Asociaţilor aprobând cu unanimitate de voturi lărgirea asociaţiei prin includerea comunei Ineu ca membru cu drepturi depline.
Trimite articolul
XPe când și Hidișelu de Sus?
Clar abureli,
Nu o sa aduca nimic bun pentru locuitori, doar taxe si impozite mai mari, mariri de salarii la primarie .
Cat despre transport OTL nici vorba, nu beneficiaza nici Santandreiul care este la un pas de Oradea.
Sunteti jalnici cu atatea promisiuni desarte.
Un lucru esențial ar fi trebuit să rezolve mult lăudatul cârmaci Bolojan, în cei peste 16 ani cât a condus zona după cum au vrut mușchii lui care-i țineau neuronii la verticală, ca pe întreg teritoriul metropolei să se poată circula cu mașinile ca într-un mare oraș, fără rovignetă. Ar fi fost ca o recunoaștere a unui ansamblu urbanistic integrat. Nu a făcut asta pentru că el nu a înțeles rolul zonei metropolitane în planul dezvoltării durabile, care înseamnă rezultate cât mai mari cu resurse alocate cât mai reduse. A crezut cârmaciul că asociația asta poate fi o locomotivă care să-i tragă garnitura către poziții cât mai înalte în ierarhia societății. De aceea, niciunul dintre marile proiecte ale ZMO, de 20 de ani încoace deja, nu este finalizat sau nici măcar început. Din contră, le-a batjocorit pe toate și astfel s-au pierdut angajamente financiar-bancar europene de peste jumătate de miliard euro. Practic, a pus carul înaintea boilor și a cheltuit banii pe o mulțime de proiecte inutile, care au făcut mai mult rău decât bine locuitorilor acestei zone.