„Oșorheiul e o comună în plină extindere. Cred că după recensământ vom depăși cifra de 10.000 de locuitori și vom fi a doua cea mai mare comună după Sânmartin. În fiecare an se dau cel puțin 300 de autorizații de construcție”, spune Ioan Gligor, primarul de Oșorhei.
[eadvert]
În aceste condiții, Primăria Oșorhei a preluat ieri încă trei străzi, după votarea proiectului de hotărâre privind „Completarea Hotărârii Consiliului Local al Comunei Oşorhei nr. 38/16.04.2014 referitoare la aprobarea Nomenclatorului stradal pentru localitatiile Oşorhei şi Fughiu cu denumiri de străzi având cifre arabe”. Străzi care au un specific aparte. Nu sunt denumite după numele unor personalități, ci sunt denumite cu cifre arabe. Străzi ale căror denumiri amintesc mai degrabă de 1st Avenue şi 5th Avenue, strada 263 din Bronx, 67th Drive din Queens. „Am luat această decizie de a denumi străzile cu cifre arabe pentru a nu crea tensiuni între localnicii români și cei maghiari. Nu am dorit să avem discuții inutile, în plus așa găsim și străzile mai ușor. Denumirea s-a făcut după Planul Urbanistic General, zona centrală e situată de-a lungul DN1, fiind notată cu «Strada 1», iar cele adiacente cu numere pornind de la 100. Strada 100 e într-o zonă, 509 e în altă zonă“, explică primarul utilitatea acestui demers.
În județul Sibiu, la Cristian, există un sistem asemănător de denumire al străzilor, însă acesta e vechi. Acolo se spune că străzile au numere în loc de denumiri ca urmare a emigrărilor în America, de la începutul secolului al XX-lea, când mai multi oameni din Transilvania au plecat să facă bani în America.
Cifrele sunt un limbaj universal și ele nu mai trebuie traduse, așa cum există obligativitate în localitățile unde minoritarii depășesc 25% din populație.
E cazul celor din Pecica, județul Arad, care au argumentat adoptarea unui astfel de sistem prin prisma economiilor la tăblițe, plus prin eliminarea tensiunilor etnice. Și în Germania, Canada, Cuba, Ungaria, Iran, Portugalia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, Olanda există sisteme asemănătoare. În România, la Sulina, străzile sunt numerotate cu cifre romane.
Trimite articolul
XCat timp nu sunt numerotate dintr-o parte in alta in ordine e fara rost. Degeaba la intrare ai nr 100 apoi vine 600 si dupa 500 vine 250 nu are logica
-
Propun (pe masã) sã se studieze denumirea cu pi, alfa, beta, gama, rama.
Numerotate de’anpulea,nu au nicio logică.
-
Pentru tine nu au logică, pentru că nu stai să gândești 5 minute să găsești logica, doar dai cu parul să doară și crezi, că ești mare filosof. Eu am găsit logica. Numai dacă privești din ansamblu să zicem iei harta google și privești din satelit, îți dai seama că străzile cu o cifră sunt srtăzi principale cu e DN1 strada 1, strada care începe din DN1 după benzinărie și iese în centru tot în DN1 este strada 2. Drumul ce duce spre Alparea de la moară până la calea ferată e strada 3, care se continuă paralel cu calea ferată spre gară. Dar dacă de exemplu ești într-un punct al comunei și vrei să vezi logica din acel punct, nu vei reuși. Pentru asta există aplicații și dispozitive bazate pe GPS să te ajute. Eu personal din proprie inițiativă am adăugat în programele iGo și Here denumiri de străzi din comunele care folosesc astfel de sistem distinctiv și am reușit identific 80% din străzile Oșorhei și Fughiu (tot pe numerotare, că aparține de Oșorhei) Dar dacă nu știi să folosești aceste programe, clar e greu să te orientezi bazându-te doar pe o logică a ta personală. Comune cu sistem de distincție a străzilor prin numerotare am văzut în Tăuții Măgheruș și Bușag jud. MM, respectiv Pecica jud. Arad.
-
Vai ce inteligent esti. Te iei dupa GPS bravo😂😂😂😂😂. Logica e ca in america nr incep dintr-o parte spre cealta si oriune esti stii ca nr mari sau mici merg intr-o directie. Inteligenta sta sta intr-o aplicatie
-
Ne legăm de lipsa de logică în cazul unei numerotări aleatoare. Dar dacă ar avea nume de personalități ar avea, brusc, logică? Până la urmă e chestie de obișnuință.
-
Un nume reti mai usor in minte decat numerele.
Si in com.Varias,jud.Timis e la fel,inca de pe timpuri….. Nu e nici o noutate….,e f.simplu.
Sa vezi impozitul la masina CU 450 LEI MAI MARE decat in Oradea
Pana acuma cel mai mare din tara (motor de 2,2)
Dar am vrut sa vin la tara
-
Ce bine că prostia nu doare?