Este vorba despre două batale aflate pe raza comunei Derna, județul Bihor, unul aparținând companiei SC PETROL DERNA SA, societate aflată în insolvență, iar al doilea batal aparține Statului Român, notându-se drept de administrare operativă în favoarea Ministerului Industriei Grele.
În cazul unor accidente ori precipitații abundente mii de metri cubi de substanţe toxice pot otrăvi solul şi pânza freatică. Nu sunt bani însă, motiv pentru care edilii încearcă să obţină finanţări europeane.
„Acum câteva săptămâni, la Oradea, Ministrul Mediului, Doamna Grațiela Gavrilescu își recunoștea public neputința sau incompetența spunând că deocamdată nu a identificat soluţii pentru ecologizarea depozitelor cu gudroane toxice, dar că un grup de lucru caută modalitatea în care statul român să preia aceste obligaţii de la Petrol Derna SA. Se pare că acest grup de lucru ar fi format din reprezentanți ai Ministerului Mediului, ai Ministerului de finanțe și de justiție. Cu un guvern care deține o majoritate absolut confortabilă în Parlament, întrebarea este: de la cine așteaptă doamna ministru soluții?”, se întreabă deputatul Florica Cherecheș.
Problema e de mare gravitate și e în atenția Comisiei Europene care a inclus aceste batale pe lista neagră a deșeurilor neconforme, obiect al cauzei C-30/17, Comisia Europeană împotriva României.
Vizite peste vizite
Recent, Florica Cherecheș a făcut demersuri pentru a găsi o soluție prin interpelări adresate lui Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului de Mediu, solicitând totodată detalii cu privire la procesul de soluționare a situației.
„Această situație nu mai poate fi tratată cu indiferență și neglijență de autoritățile centrale, vrem preocupare reală și soluții rapide”, a tunat deputatul.
Răspunsul a venit și el și arată că săptămânal sunt făcute vizite și controale pentru monitorizarea situației. Tot din răspuns aflăm că în 19 iulie a fost încheiată o Minută la sediul UAT Derna, ocazie cu care s-a propus decolmatarea și reprofilarea șanțurilor de gardă perimetrale ale batalelor, efectuarea de analize de ape din batalele 1 și 2 pentru stabilirea compoziției și completarea stocului de materiale necesare prevenirii poluărilor accidentale.
„Ni se spune că în ultimii ani au fost efectuate vizite la fața locului, s-au înființat comisii și s-au elaborat rapoarte, dar acțiuni concrete care să aducă îmbunătățiri reale problemei nu au avut loc și nici nu e menționat un termen până la care va fi soluționată problema. Culmea e că există posibilități de finanțare europeană pentru astfel de situații, dar ele nu sunt accesate, fie din cauza indiferenței, fie a incompetenței. Între timp, având în vedere fenomenele meteorologice extreme cu ploi torențiale care pot apărea oriunde în țară pe neașteptate, situația e extrem de critică, iar riscul unui dezastru ecologic foarte ridicat. Multe locuințe se află în aval de batalul numărul 2, fiind astfel expuse scurgerilor de de gudroane acide în urma unor ploi abundente”, explică Florica Cherecheș răspunsul dat de Ministrul Mediului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!