În anul 2017, au avut loc 10.643 de evenimente ce au implicat intervenţia operativă a subunităţilor de pompieri și a serviciilor voluntare și private, în medie 29 intervenții pe zi, faţă de 27 în anul 2016, în timp ce echipajele SMURD au desfășurat 8.523 misiuni, având o medie zilnică de 23 cazuri.
„În ceea ce ne privește am încercat să integrăm propriile nevoi cu nevoile partenerului maghiar, asociând totodată în calitate de partener ascoiat strategic – ISU „Crișana” Bihor. Vorbim de o lipsă a unei evaluări comune a riscurilor la nivel transfrontalier, lipsa unei abordări bazată pe rezistența la dezastre, lipsa utilizării coordonate a capacităților ambelor Inspectorate pentru Situații de Urgență, lipsa infrastructurilor regionale de pregătire și o acoperire teritorială relativ insuficientă având în vedere creșterea de la an la an a diferitelor situații de urgență”, a arătat managerul de proiect, Barna Ciprian.
Datorită creșterii mediei de intervenții cu circa 20% față de anul 2016, Serviciul pentru asistență în situații speciale – SARTISS și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, implementează în perioada 1 Aprilie 2018 – 31 Martie 2020 proiectul „Abordare transfrontalieră integrată pentru îmbunătățirea cooperării și pregătirii comune în prevenirea riscurilor și managementul dezastrelor la nivelul Euroregiunii Bihor-Hajdu Bihar” (cod proiect ROHU 84, acronim: CROSSRISKS).
„Atunci când vorbim de managementul dezastrelor în general, vorbim în primul rând despre prevenire, ceea ce înseamnă managementul riscurilor, fie aici vorba de identificarea lor, a modalităților de gestionare a riscurilor, a fiecăruia în parte (…) adică dezvoltarea unor abilități sau a unor cunoștințe de care pompierii sau salvatorii în general au nevoie. Partea maghiară va gestiona o parte a acestei pregătire, noi cealaltă parte. Practic, ne-am împărțit în două sarcinile în pregătirea abilităților în managementul dezastrelor”, a declarat preşedintele SARTISS și şeful SMURD-UPU Bihor, dr. Hadrian Borcea.
Rezultate vizate:
– elaborarea Strategiei transfrontaliere pentru prevenirea riscurilor și gestionarea dezastrelor la nivelul Euroregiunii Bihor Hajdu-Bihar;
– organizarea de cursuri de limbă maghiară și engleză, respectiv română și engleză pentru 80 de persoane care lucrează în domeniul gestionării dezastrelor atât pe partea română cât și maghiară;
– stabilirea de protocoale comune pentru facilitarea unor intervenții specifice;
– extinderea, modernizarea și gestionarea în comun a două centre regionale de formare transfrontalieră complementare pentru pregătirea integrată pentru intervenții în caz de urgență, care vor fi situate în localitățile Bors și Hajdúszoboszló;
– achiziția unor echipamente în vederea dezvoltării unei Platforme Virtuale de Pregătire a pompierilor militari profesioniști și voluntari;
– organizarea unui program comun de pregătire pentru personalul voluntar și profesional implicat în gestionarea riscurilor și dezastrelor din Euroregiunea Bihor-Hajdu Bihar.
Platforma de pregătire
Prin implementarea acestui proiect, toți actorii cheie relevanți din Euroregiunea Bihor-Hajdu Bihar implicați în politica de reducere a riscului de dezastre vor dezvolta mai bine controlul și practica proceselor lanțului de comandă în operațiunile de suprimare locală și transfrontalieră a incendiilor, exploziilor, accidentelor industriale), contribuindu-se astfel la îmbunătățirea calității intervențiilor în această zonă transfrontalieră vizată.
„Aceste nevoi, pe care le-am identificat și această modalitate de a rezolva nevoile noastre nu ne găsesc într-o situație nefericită. Noi avem realizată pregătirea la nivelul inspectoratului, într-o anumită formă, și în acest moment. ISU „Crișana” Bihor, realiza pregătirea centralizată a presonalului propriu sau a personalului din alte județe și în anii anteriori”, a explicat colonelul Sorin Caba, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Crişana” Bihor.
Astfel, pentru extinderea pregătirilor, în zona nordică a sitului, se va realiza o platformă betonată pe care se vor amplasa 5 containere de pregătire (6-13 m), dintre care 3 containere vor fi pentru pregătire și instruire salvatori, un container care va fi folosit ca vestiar și un container de observare.
Tipuri de containere
Attack Container, oferă un spațiu capabil să asigure condiții ventilate sau neventilate, pentru propagarea experimentală a focului.
Backdraft-container este un container de mici dimensiuni, având o lungime de 6 m, oferind un spațiu capabil să asigure condiții backdraft și flashover, în special în pre- sau post- evenimente.
BA-gallery este un sistem alcătuit dintr-un labirint de oțel care poate fi prevăzut într-un container. Acest labirint poate fi instalat printre diferite obstacole. Datorită flexibilității sistemului, traseul poate fi modificat pentru a oferi un antrenament variat. În interiorul acestuia se vor folosi lumini, sistem de sunete și fum pentru a îmbunătăți experiența și pregătirea cursanților.
Pregătire comună cu Ungaria
Centrul din Sîntion, comuna Borş, este folosit de 10 ani și a scos pe porțile sale peste 2.300 de absolvenți a diferitelor forme de pregătire, Proiectul mai prevede recompartimentarea mansardei actualei clădiri pentru amenajarea a două noi săli de curs, un hol, o casă a scării şi realizarea unui nou corp de clădire, care va avea funcțiunea de locuințe de serviciu, fiind amenajate 24 de camere de locuit pentru persoanele care participă la pregătirea pentru intervenții în situații de urgență, precum și o zonă destinata locului de luat masa, un oficiu, un punct termic și un depozit.
„Prin acest proiect ne dorim ca acest centru să capete și alte valențe care să ducă în final la o pregătire cât mai complexă a pompierilor. Provocări avem suficiente, drept urmare noi considerăm ca oportun și necesară îmbunătățirea formelor de pregătire. Nu vrem să ne oprim aici, dorim ca acest centru să capete pe ani ce trece noi și noi forme. Ce este foarte important e că acest proiect are o bază foarte solidă, experiența fundației SARTISS și-a spus cuvântul și practic acest proiect a prins viață plecând de aici. Ne dormi să avem condiții de cazare optime pentru toți cursanții care vor accede la aceste forme de pregătire, atât pe prim ajutor calificat, cât și pe stingerea incendiilor. Dorim să facem o pregătire comună cu colegii noștri din Ungaria, atât pe parte de gestionare cât și intervenție în comun”, a mai precizat colonelul Sorin Caba.
Bugetul total al acestui proiect este de 1.207.339 Euro, din care 85% reprezintă finanțarea nerambursabilă asigurată de Uniunea Europeană (prin Fondul European de Dezvoltare Regională), 13,91%, cofinanțarea de stat, în timp ce contribuția partenerilor este de 1,09%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!