Cu Janko Zsolt la pupitrul dirijoral şi cu violonistul Francesco Ionaşcu, Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea speră să atingă cele mai fine corzi ale sufletului melomanilor joi seară. De la ora 19:00, tradiţionalul concert simfonic al Filarmonicii este alcătuit din trei compoziţii de mare frumuseţe: Concert nr. 1 pentru vioară și orchestră în la minor (D. Șostakovici), Simfonia a VIII-a „Neterminata” în si minor (Fr. Schubert) şi Les Préludes – poem simfonic (Fr. Liszt). Astfel, programul va fi deschis de Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră în la minor de al compozitorului Dmitri Șostakovici.
„Lucrarea a fost compusă în 1956 şi interpretată în prima audiţie în cursul aceluiaşi an de către marele violonist, David Oistrakh, la Moscova şi Leningrad. În concertul nostru, garanţia unei interpretări de clasă va fi asigurată de violonistul Franceso Ionașcu. Ionașcu este un tânăr violonist de excepţie, provenind dintr-o familie de muzicieni din Cluj, născut în 1991 la Veneţia, deţinând deja un palmares internaţional impresionant, prin susţinerea a numeroase recitaluri şi concerte în ţară şi străinătate (Marea Britanie, Italia, Franţa, Germania, Ungaria), laureat a peste 25 de concursuri naţionale şi internaţionale, participant al cursurilor de măiestrie susţinute de Ivry Gitlis, Maxim Vengerov, Shlomo Mintz, membru al Orchestrei Naţionale de Tineret a României. În prezent este student al Royal College of Music din Londra, în clasa profesorilor Natalia Lomeiko și Yuri Zhislin”, a anunţat maestrul Janko Zsolt, cel care va asigura conducerea muzicală a concertului.
Concertul va continua cu Simfonia a VIII-a „Neterminata” în și minor de Franz Schubert, o enigmă a creaţiei schubertiene datorită formei sale incomplete (2 părţi integrale şi schiţele unui scherzo). „Simfonia a fost începută în 1822 şi trimisă Societăţii Muzicale din Graz, reprezentat de Anselm Hüttenbrenner. Fără să fi fost prezentat vreodată până la moartea compozitorului, partitura a rămas în posesia lui Hüttenbrenner timp de 43 de ani, lucrarea fiind interpretată în public abia în 17 decembrie 1865, la Viena, sub bagheta lui Johann von Herbeck”, a mai spus Janko Zsolt.
Ultima lucrare din program va fi poemul simfonic Les Préludes de Franz Liszt.
Citiți principiile noastre de moderare aici!