Cel mai devreme în această toamnă ar putea începe construirea complexului de agrement Nymphaea, pe locul ştrandului municipal, închis la finalul sezonului trecut. Consilierii locali au votat, la finalul săptămânii trecute, proiectul modificat, următorul pas fiind scoaterea lucrării la licitaţie publică.
Proiectare cu repetiţie
Aceasta este a doua variantă de proiect pentru aquaparcul orădean, realizată de asocierea de firme Interaquapark (Ungaria) şi Poliart SRL, din Oradea, pentru suma de 100.000 de euro. La primul proiect, în valoare de 40.000 de euro, s-a renunţat din raţiuni economice, au spus edilii. Implementarea aceluia ar fi generat un aquaparc costisitor pentru oraş, incapabil să se susţină financiar.
Diferenţa e că cei 40.000 de euro irosiţi pe prima variantă provin din fonduri europene, în vreme ce suta de mii de euro pentru al doilea a fost achitată din bugetul local.
„Un proiect de această calitate nu poate fi făcut la 40.000 de euro”, apreciază şi viceprimarul Mircea Mălan.
Şapte bazine
Proiectul prevede şase corpuri de clădire şi şapte bazine – pentru copii, pentru adulți, unele cu tobogane şi bazine cu destinație sportivă. Acestea respectă standarde ale competițiilor internaționale: bazinul de înot e proiectat la 50×25 metri, bazinul de sărituri la 25×25 metri, 3 turnuri de câte 10 metri ,7,5 metri respectiv 3 metri. Suprafaţa totală amenajată e de 67 994 metri pătraţi, precizează vicele Mălan. Ca specific local, într-unul dintre bazine se poate recunoaşte conturul cetăţii orădene. De asemenea, privită dinspre intrare, clădirea centrală a ştrandului are forma unui lotus termal stilizat.
Reproiectarea a avut rostul de a eficientiza întregul ansamblu. Utilajele tehnologice ale piscinelor au fost astfel poziţionate încât să se scurteze traseele și pentru a uşura accesul la ele pentru întreţinere. Economia la curent electric şi adaptarea tehnologiilor de recirculare a apei din bazine la noile reglementări referitoare la debitele filtrate au fost, de asemenea, luate în calcul.
Reorganizarea terenului asigură 311 locuri de parcare față de cele 238 propuse inițial. Proiectul mai prevede două puncte de alimentație publică noi şi creșterea numărului de vestiare de la 140 dulapuri la 1.000. Valoarea investiției este de 88.342.934,23 lei cu TVA, din care fonduri nerambursabile sunt 32.343.888,08 lei fără TVA. Termenul de execuţie al lucrării este de zece luni, începând din momentul predării amplasamentului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!