ARED s-a remarcat în peisajul orădean ca un dezvoltator de succes, clienţii se declară mulţumiţi de apartamentele cumpărate. Nu la fel de satisfăcuţi sunt, unii dintre ei, de condiţiile de acces la bunurile plătite.
Acces restricţionat
Montarea unei bariere la intrarea auto care dă spre câteva dintre blocurile complexului din Ioşia îi reduce pe fericiţii proprietari la statutul de hamali, dacă n-au cumpărat şi parcare. În plus, nici să aibă banii necesari, nemulţumiţii nu şi-ar putea cumpăra accesul în parcarea din faţa blocului. ARED n-a respectat numărul de parcări impus de documentaţia de urbanism, amenajând mai puţine. Oamenii cer, deci, desfiinţarea barierei dar şi amenajarea de parcări în numărul prevăzut în documentaţiile de urbanism, un loc de parcare la o locuinţă.
„Noi am cumpărat apartamentul imediat după nuntă, nu ne-au ajuns banii şi pentru locul de parcare. Când am început să cărăm materialele de construcţie – apartamentele sunt semifinisate, ne-am lovit de bariera asta. Am cerut o cheie de la barieră să intrăm în incintă dar ni s-a spus că nu primim cheie dacă nu avem loc de parcare. Am primit una, cu chiu cu vai, de la asociaţie. Doar că cei de la asociaţie nu-s mereu acolo. Dacă ai nevoie de o livrare trebuie să programezi şi timpul tău, şi al lor şi al furnizorului. Apoi am zis că ne dăm peste cap şi luăm loc de parcare. Când să cumpărăm, ni s-a spus că nu mai au”, spune Adrian Pop, proprietarul unei locuinţe în ARED.
„Cunosc situaţia reclamată, că zilnic iau contact cu ea. Eu parchez la Lidl dar când am ceva de cărat ce fac? Ni s-a spus să cărăm din parcare de la Lidl. Eu unul nu le-aş spune asta şi celor de la Ambulanţă, în caz de urgenţă”, ne-a zis şi Filip Stoian, proprietar al unei locuinţe din blocul vecin.
Nemulţumiţii au cerut un punct de vedere şi de la Pompieri. Li s-a răspuns că, în caz de incendiu, la gabaritul maşinii de intervenţie, o biată barieră din plastic nu este chiar o problemă.
Amendă şi proces
Susţinut de vecinii aflaţi în aceeaşi situaţie, Pop a reclamat ARED-ul la Primărie pentru bariera ilegală şi pentru nerespectarea documentaţiei în ceea ce priveşte numărul de locuri de parcare.
„Eu n-am ce cere de la ARED. Nu mi-au vândut apartament cu parcare. Pe mine nu m-ar fi deranjat că n-am loc de parcare, cu parcarea de la Lidl. Dar m-au înfuriat foarte tare cu bariera. M-am enervat când am văzut că accesul în curtea blocului mi-e condiţionat de un loc de parcare care nu există. ARED să-mi facă loc de parcare şi-l cumpăr”, zice Pop.
Poliţia locală, prin Compartimentul Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal, a ieşit în teren pe str. Tudor Vladimirescu, nr. 89 şi a constatat că „Sc Bloc 10 Ared SRL a executat ilegal lucrările de construcţii menţionate mai sus (montarea barierelor n.r.), motiv pentru care a fost sancţionată contravenţional, cu suma de 1.000 lei, prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. 30/22.01.2015, conform prevederilor Legii nr. 50/1991, republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. 30/ 22.01.2015, s-a dispus ca măsură desfiinţarea lucrărilor executate ilegal pâna la data de 22.02.2015”.
ARED a refuzat să se conformeze iar Primăria a deschis proces în justiţie pentru a obliga firma să desfiinţeze bariera.
Municipalitatea admite şi că locurile de parcare amenajate sunt „ilegal” de puţine, din moment ce HCL 471/2008, cea care aprobă planul urbanistic pentru ARED, prevede că „ansamblul va beneficia de parcări proprii, 1 loc de parcare/ unitate de locuit şi 11 locuri de parcare aferente dotărilor complementare”. Municipalitatea a dat companiei un răgaz de câteva luni pentru conformare. „Termenul pentru realizarea măsurii de execuţie a parcărilor aferente blocului ARED de pe str. T. Vladimirescu conform PUZ aprobat, este 25 aprilie 2015”, ne-a transmis Adriana Lipoveanu, şefa instituţiei Arhitectului Şef. Aceasta dă asigurări că, în cazul în care compania nu se va conforma, va fi amendată în baza Legii nr. 350/2001 actualizate.
Ca proprietar în complexul ARED, Pop e cu atât mai revoltat de existenţa barierei cu cât aceasta se află pe proprietatea sa privată! „Noi am cumpărat şi cotă parte din aleea de acces, 8 mp, că au dărăburit toate parcelele. În CF apar eu împreună cu alţii ca proprietar pe terenul cu acel număr cadastral, pe care e situată bariera!”, susţine reclamantul.
Contactaţi pe telefon şi email, reprezentanţii ARED nu au oferit un punct de vedere faţă de situaţia reclamată de clienţii lor şi confirmată de Primărie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!