În vară, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe Alexandru Kiss la 8 ani de închisoare, pe Beniamin Rus, la 4 ani, pe Bojto la 6 ani, iar față de Miklossy sr, Miklossy jr şi Roatiş judecătorii au constatat încetarea procesurlui pe motivul prescripţiei răspunderii penale. Curtea de Apel Oradea a desființat, ieri, sentința de condamnare dispusă de Tribunalul Bihor față de fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, Kiss Alexandru, față de Beniamin Rus, patronul grupului de firme Selina, și față de ceilalți inculpați în dosarul de corupție deschis de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea (omul de afaceri Bojto Vilmos, Miklossy Ferenc, patronul firmei Keviep, Miklossy Ferenc Laszlo, directorul East Bau – subisidiară a Keviep, şi orădeanului Gheorghe Roatiş, administratorul firmei Martex Trans).
Judecătorii instanței de apel au trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Bihor, iar procesul va începe de la stadiul cercetării judecătorești (de la capăt – n.r.). Decizia Curții de Apel Oradea a fost adoptată în unanimitate de toți cei trei judecători: Antik Levente, Mihail Udroiu și Gabriela Țarcă (deși cu puțin timp înainte, judecătorii Antik Levente și Gabriela Țarcă au făcut opinii separate). Printre altele, judecătorii instanței de apel au motivat sentința prin aceea că Alexandru Kiss, Beniamin Rus, Bojtor Vilmos, Miklossy Ferenc şi Miklossy Ferenc Laszlo, precum şi Gheorghe Roatiş nu au avut parte de un proces echitabil.
Curtea de Apel Oradea a desființat sentința de condamnare dată de instanța de fond în cazul Kiss – Rus și a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Bihor.
Judecătorii Curții de Apel Oradea au pronunțat, ieri, sentința în cauza în care sunt judecați pentru fapte de corupție fostul vicepreşedinte al Consiliului Județean Bihor, Kiss Alexandru, şi patronul grupului de firme Selina, Beniamin Rus, precum și ceilalți inculpați în dosarul de corupție deschis de DNA Oradea (omul de afaceri Bojto Vilmos, Miklossy Ferenc, patronul firmei Keviep, Miklossy Ferenc Laszlo, directorul East Bau – subisidiară a Keviep, şi Gheorghe Roatiş, administratorul firmei Martex Trans).
Judecătorii au desființat sentința dată în dosar de instanța de fond şi au retrimis dosarul spre rejudecare la Tribunalul Bihor. Rejudecarea se va relua din stadiul cercetării judecătoreşti în primă instanță când, în vederea respectării dreptului la un proces echitabil într-un termen rezonabil, instanţa de rejudecare „urmează a proceda la administrarea nemijlocită în condiţii de celeritate cel puţin a mijloacelor de probă constând în declarațiile inculpaților (în măsura în care aceştia nu uzează de dreptul la tăcere) şi declaraţiile martorilor, cu privire la aceste din urmă mijloace de probă cu evaluarea prealabilă a cerințelor de legalitate, relevanță, utilitate şi posibilitate materială de administrare prevăzute de art. 100 Cod procedură penală”.
„Desfiinţează sentinţa apelată şi, considerând că pentru buna desfăşurare a judecăţii nu se impune disjungerea cauzei faţă de acuzaţiile factuale formulate de procuror şi de formele de participaţie penală reţinute în rechizitoriu, precum şi în scopul garantării efective a prezumţiei de nevinovăţie de care beneficiază inculpaţii, trimite cauza spre rejudecare la aceeași instanță – Tribunalul Bihor”, se arată în minuta instanței.
Inechitate
Judecătorii și-au motivat decizia prin încălcarea dreptului la un proces echitabil garantat inculpaţilor Kiss Alexandru, Beniamin Rus, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo și Gheorghe Roatiș. O altă eroare juridică invocată este nepronunţarea de către Tribunalul Bihor cu privire la fondul cauzei în ceea ce priveşte acuzațiile de comitere de către inculpaţii Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc jr. și Gheorghe Roatiș a infracțiunii de spălare a banilor, în formă continuată, formulate de procuror în rechizitoriu. De asemenea, judecătorii au evidențiat nulitatea sentinței pronunțate de Tribunalul Bihor ca urmare a încălcării semnificative şi substanţiale a dreptului la apărare al inculpatului Bojtor Vilmos Laszlo, prin desfășurarea ultimelor acte din stadiul cercetării judecătorești în prima instanţă, precum şi a stadiului dezbaterilor în prima instanţă în lipsa avocatului ales al acestuia.
În cazul lui Rus, judecătorii de la Curtea de Apel au argumentat încălcarea dreptului la un proces echitabil, astfel: „Potrivit jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, instanţa are obligaţia de a efectua o examinare efectivă a motivelor, argumentelor şi probelor părţilor (…). Considerentele hotărârii Tribunalului Bihor cu privire la inculpatul Rus Beniamin constau, în esenţă, într-o reproducere ad litteram a conţinutul rechizitoriului (inclusiv greşelile gramaticale sau de tehnoredactare) şi a poziţiei procesuale a parchetului cu privire la raportul de expertiză tehnică în specialitatea evaluare imobiliară, precum și în includerea unor scurte paragrafe din declarațiile inculpaţilor şi ale martorilor audiaţi în faza cercetării judecătoreşti, Tribunalul Bihor neprocedând la analiza in concreto în considerentele hotărârii a apărărilor lui Rus (probe ori motive principale susţinute în apărare)”.
Cheltuielile judiciare avansate în apelurile parchetului și celor cinci inculpați în dosar rămân în sarcina statului, la fel și cele cu onorariile avocaților din oficiu – care vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiției.
În vara acestui an, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe Alexandru Kiss la 8 ani de închisoare, pe Beniamin Rus la 4 ani, pe Bojto la 6 ani, iar față de Miklossy sr., Miklossy jr. şi Roatiş judecătorii au constatat încetarea procesului, pe motivul prescripţiei răspunderii penale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!