Cea de-a III–a ediţie a CNDAPAC a debutat miercuri, într-un cadru festiv, la eveniment fiind prezenţi Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, Prefectul Judeţului Bihor, Claudiu Pop, Primarul Municipiului Oradea, Ilie Bolojan, reprezentanţii United Kingdom Rescue Organization, delegaţia Directoratului pentru Intervenţie la Dezastre Hajdu-Bihar din Ungaria, delegaţia Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Republicii Moldova, reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, inspectori şefi ai inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, medici coordonatori ai Unităţilor de Primire Urgenţe din ţară, şefii instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din judeţ, conducători de instituţii de interes judeţean şi local şi numeroşi concetăţeni care au ales să asiste la manifestare.
Discursuri şi demonstraţii
Alocuţiunea de deschidere a fost rostită de Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, General de brigadă dr. Baş Ioan, care le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa acestui eveniment în procesul de perfecţionare a pregătirii profesionale a personalului serviciilor de urgenţă profesioniste, precizând faptul că „descarcerarea şi primul ajutor calificat sunt două misiuni de bază în salvarea vieţii oamenilor aflaţi în situaţii critice”. Totodată, domnul general de brigadă şi-a exprimat convingerea că „nivelul competiţiei va fi unul ridicat, sarcina evaluatorilor fiind aceea de a stabili cele mai performante echipe”. Referindu-se la competiţie, Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat şi-a exprimat încrederea că aceasta va contribui la dezvoltarea competenţelor profesionale în domeniul descarcerării şi acordării primului ajutor califcat, afirmând: „consider că este o competiţie foarte importantă şi trebuie menţinută şi dezvoltată în viitor în România, pentru că astfel vom putea să dezvoltăm calitatea serviciilor pe care le oferim cetăţenilor”. De asemenea, domnul secretar de stat a precizat faptul că „Ce facem azi aici e să validăm că, ce am început acum 24 de ani a fost un lucru bun, unde Bihor a fost cel de-al doilea judeţ după Mureş, care a preluat modelul SMURD şi l-a implementat”.
De asemenea, prefectul judeţului Bihor şi primarul municipiului Oradea au adresat participanţilor mesaje de bun-venit şi felicitări pentru munca de zi cu zi desfăşurată, precum şi pentru rezultatele obţinute la fazele zonale ale concursului, care i-au propulsat în finala Competiţiei Naţionale de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat.
După festivitatea de deschidere, încheiată cu defilarea loturilor participante, cei prezenţi au asistat la un exerciţiu demonstrativ, al cărui scenariu a presupus extragerea unei persoane încarcerate dintr-un autoturism accidentat şi acordarea primului ajutor calificat victimei evenimentului, detaliile operaţiunii fiindu-le furnizate celor prezenţi de către comandantul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea, locotenent-colonel Sorin Lupşea.
Ieri, între orele 9:00-17:00, pe platoul magazinului Selgros Cash & Carry s-a desfăşurat prima etapă a probelor de concurs ale Competiţiei Naţionale de Descarcerare şi Acordare a Primului ajutor Calificat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!