Laboratorul de mecatronică al Universităţii din Oradea a găzduit, luni, ediţia a V-a a competiţiei Robot Challenge. Organizatorii evenimentelor sunt doi studenţi de la Robotică, anul IV, Facultatea de Inginerie Managaerială şi Tehnologică, Nilgesz Arnold şi Birouaș Flaviu, împreună cu un elev de la Liceul „Emanuel Gojdu”, Ştiube Lucian.
Workshopul s-a bucurat de participarea a 30 de studenţi, dornici să afle soluţii mecanice şi tipuri constructive pentru roboţi, cu scopul de a învăţa care sunt rigorile unei astfel de competiţii.
Proiectul a fost prezentat de directorul Departamentului de Mecatronică al instituţiei orădene, universitarul Radu Ţarcă. Workshop-ul a continuat apoi cu prezentarea regulamentului competiției, a soluţiilor mecanice şi a tipurilor constructive pentru roboți, cu noţiuni de electronică şi introducere în diferitele module necesare funcţionării unui robot.
S-a mai discutat despre sisteme avansate de comandă a motoarelor electrice, moduri de achiziţii de date, senzori, şi algoritmi de reglarea automată.
Au concurat şi-n capitală
„Noi am participat la ultimele două ediţii organizate în Oradea, dar şi anul trecut, la Bucureşti. Acum prezentăm un roboţel care urmăreşte singur traseul reprezentat printr-o bandă neagră pe fond alb. Mai avem şi un robot din categoria «sumo» a roboţilor care trebuie să-şi împingă adversarul dintr-un ring stabilit. Dorim ca acest workshop să asigure o bază de pregătire pentru concurenţii debutanţi, pentru ca la workshopul din 24 martie să avem sesiuni practice cu exemple concrete”, ne-a explicat Nilgesz Arnold.
La concursul din 24 martie sunt aşteptaţi şi studenţi competitori din Debreţin.
Partener principal al proiectului este compania Plexus Oradea, alături de parteneri precum OTL, Celestica, Signum şi Connect Group.
Citiți principiile noastre de moderare aici!