Competiţia, organizată de Campionat Club Ciobăneşti Belgieni şi Olandezi România (CCBO), membru al Asociaţiei Chinologice Române şi membru al Federaţiei Mondiale Berger Belge, este considerată „formula 1” în dresajul canin. Acest sport pune în valoare aptitudinile câinelui, pregătirea lui și moștenirea genetică a acestuia. Întrecerea, desfăşurată pentru prima dată în Oradea, s-a întins pe parcursul a trei zile.
Câinii au trebuit să treacă prin trei probe: subordonare ( mers la pas, aport, trimitere înainte, refuz de hrană, schimbare poziţie de la distanţă, căutarea unui obiect, rămânere pe loc cu distragerea atenţiei), pază şi apărare, sărituri.
Deşi unii câini au venit de la sute de kilometri depărtare prestaţia lor a fost una deosebită. Arbitrii internaţionali dar şi orădeanul Alexandru Bondar, preşedintele CCBO, au evaluat prestaţia fiecături patruped.
În cadrul evenimentului, sâmbătă a fost cuprins şi un examen câine de companie, examen de disciplină şi subordonare pentru câini de lucru şi CACIT examen internațional pentru câini utilitari, proba B şi nu în ultimul rând o expoziţie canină.
Mondioring
Scopul concursurilor de mondioring e de a pune în valoare aptitudinile câinelui, calitatea dresajului, măiestria handlerului, patrimoniul genetic al câinelui.
Obediența în cadrul Mondioring se bazează pe funcționalitate, accentul căzând pe capacitatea de control în ciuda diversiunilor. Săriturile în cadrul Mondioring testează structura și voința câinelui.
Faza de protecție din competiție cere de la câine dovedirea unui nivel de control extraordinar. Un câine Mondioring participă la fiecare nivel fără zgardă sau lesă, testându-se astfel de la bun început controlul animanului. Complexitatea câmpului de exercițiu, combinată cu cerințele de control la un nivel extrem verifică dacă animalul posedă „un cap limpede” și un caracter excelent.
Fiecare competiție are o temă – asemenea unei scene de teatru amplasate pe un câmp. Rechizite, scenarii și elemente de distragere a atenției sunt plasate în puncte strategice de-a lungul câmpului de exercițiu. Deși exercițiile rămân aceleași la fiecare competiție, ordinea și punerea lor în scenă se va schimba în funcție de creativitatea fiecărui arbitru. Nu există două competiții identice, astfel împiedicându-se posibilitatea de a pregăti un câine prin învățarea „pe de rost”.
Trimite articolul
XCâtă educatie ar trebui ,să inteleaga lumea că malinois , ciobanescul german linie de lucru, labradorii, sânt aproape exclusiv câini de serviciu,nu de companie datorita caracterului psihotic !!! Altfel pot pati la fel ca ofiterul austriac omorât de malinii pe care i antrena …..