Din 1 octombrie, bolnavii de leucemie, hepatită sau cu afecţiuni psihice ar putea fi nevoiţi să scoată din buzunar sute de lei pentru tratamentul lunar, întrucât Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va oferi gratuit pentru aceşti bolnavi doar medicamentele cele mai ieftine din lista C de compensate.
Viziuni diferite
Măsura este văzută diferit de factorii medicali şi decizionali. Unii spun că medicaţia mai scumpă este, de cele mai multe ori, vitală pentru pacienţii cu boli cronice, dar în acest context, suferinzii cu venituri reduse nu îşi vor permite să achite restul de bani pentru a avea medicaţia mai scumpă, dar mai eficientă. Alţii, printre care şi ministrul Sănătăţii, sunt rezervaţi şi susţin că nu întotdeauna medicamentele cele mai scumpe sunt şi cele mai bune şi doar firmele de medicamente şi unii medici au de câştigat dacă recomandă bolnavilor tabletele cele mai scumpe.
La mijloc sunt farmaciştii, care nu au prea fost, se pare, chestionaţi în ultima perioadă despre calculul preţului de referinţă al medicamentelor.
Optimişti
În acelaşi timp, şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, preşedintele Lucian Duţă, a declarat recent: “Cine lua până acum un medicament, dacă existau generice va lua generice, compensate 100 %. Dacă nu există genericul în piaţă, va putea avea acces la medicamentul original compensat deasemeni cu 100 %”.
În iulie s-a schimbat compensarea la medicamentele de pe listele A şi B, unii pacienţi fiind nevoiţi să plătească şi de şapte ori mai mult medicaţia prescrisă de medic, fiindcă aceasta era mai scumpă decât cea decontată de CAS.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!