Administrarea vaccinului gripal se face pe baza prescripției medicale (rețetă) emisă de medicul prescriptor. Medicii care pot prescrie vaccinul gripal sunt medici de toate specialitățile aflați în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).
Vaccinul împotriva gripei cu compensare de 50% poate fi prescris persoanelor cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani, care nu suferă de boli cronice. Vaccinul împotriva gripei cu compensare de 100% poate fi prescris copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 19 ani, gravidelor, persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, personalului medico-sanitar și auxiliar și persoanelor cu vârsta cuprinsă între 19 și 65 de ani, care suferă de cel puțin una dintre următoarele boli cronice: obezitate, boli cardiovasculare, boli respiratorii, boli metabolice, boli renale, hepatopatie, patologie neurologică, malformații congenitale, neoplazii, terapie imunosupresoare, transplant, imunosupresie congenitală, boli autoimune, asplenie, infecție HIV/SIDA.
Alte categorii de vaccinuri incluse în sublista E, secțiunea E2 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care pot fi prescrise cu compensare 100% din prețul de referință, sunt:
- vaccin împotriva infecției pneumococice;
- vaccin împotriva infecției meningococice;
- vaccin împotriva infecției cu HPV;
- vaccin împotriva difteriei, tetanosului și pertusiss-ului (tusei convulsive);
- vaccin împotriva hepatitei B;
- vaccin împotriva varicelei;
- vaccin împotriva rujeolei-oreionului-rubeolei.
De asemenea, vaccinul împotriva infecției cu HPV din sublista E1, compensat 50%, poate fi prescris femeilor cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!