Un salariu de încadrare, pentru o persoană fără experienţă, de 1.800 de lei sau chiar 2.000 de lei nu mai este o noutate în judeţul Bihor. Se termină mitul conform căruia Bihorul este în coada judeţelor cu cele mai mici salarii din ţară. Firmele din judeţ au început să umble la contractele de muncă. A fost de ajuns ca una să spargă monopolul salariilor reduse, şi s-au aliniat şi altele.
Salarii în creştere
Prin vară, Faist Mekatronic a anunţat că salariul minim de încadrare în companie urcă la 1.800 de lei. Plus o masă caldă, transport gratuit şi alte bonusuri de performanţă. Plexus, o altă companie din Parcul industrial, a urcat salariul minim de încadrare la 1.500 de lei. Bineînţeles, plus bonusuri de performanţă, transport la şi de la locul de muncă şi o masă caldă.
Vernicolor, tot o companie multinaţională de pe Şoseaua Borşului, oferă un salariu minim de încadrare de 1.700 de lei pentru operatori şi 1.800 de lei pentru controlorii de calitate. Plus 250 de lei brut bonus de prezenţă. În domeniul retailulului a surprins oferta salarială făcută de Kaufland. 2.000 de lei, incluzând tichete de masă, din martie 2017. Plus o zi în plus la concediu.
Ce spun experţii
Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, este de părere că firmele şi-au dat seama că mobilitatea forţei de muncă din Bihor este redusă. „Companiile şi-au dat seama că pentru a face profit şi performanţă au nevoie de oameni motivaţi. Am avut multe persoane fără un loc de muncă, care au refuzat să se angajeze pe salariul minim pe economie. În ultimele luni, însă, au ieşit din evidenţele noastre câteva sute de şomeri, care s-au angajat”, a declarat Békési Csaba.
Luminiţa Popa, manager Corporative Consulting, a observat o creştere substanţială a salariilor, în special la poziţiile de jos. „Această creştere a salariilor se datorează şi faptului că firmele au profit. Au ajuns la concluzia că dacă vor un angajat de calitate, care să performeze şi care să nu plece la concurenţă, trebuie să-l motiveze mai mult. Nu mai putem spune că în Bihor sunt cele mai mici salarii. Trendul este pozitiv şi va continua şi în 2017”, este de părere specialistul în resurse umane.
Claudia Vidican, consultant HR Adecco, a observat, de asemenea, o creştere a salariilor de încadrare la 1.800 de lei de către multe companii. Plus tichete de masă şi bonusuri de prezenţă şi de performanţă. Şi încă ceva în plus. „A devenit o practică a marilor companii să ofere premiu angajaţilor care recomandă firma altor persoane, reuşind să aducă noi colegi. Anumite companii au anunţat deja că, pentru 2017, vor creşte salariile la 2.000 lei brut”, a observat Claudia Vidican.
Asemenea măriri salariale nu pot rămâne fără efect, astfel încât orice angajator care doreşte să rămână competitiv şi să atragă personal de calitate va trebui să se supună trendului. „În acest context, angajatorii oferă, dar şi cer mai mult de la noii angajați. Candidaţii care nu ştiu să scrie şi să citească sau să facă un calcul matematic cu zecimale vor găsi cu greu oportunităţi de angajare în Oradea şi chiar în Bihor”, subliniază specialistul HR.
Lipsesc specialiştii
Cei intervievaţi sunt de părere că, în ceea ce priveşte persoanele specializate şi cu înaltă calificare, cam lipsesc în judeţul Bihor. „Foarte greu găsim specialişti pentru compania noastră. Căutăm sculptori, pictori, operatori în fibră, tâmplari, şi nu găsim. Suntem nevoiţi să-i aducem din alte judeţe. Nu găsim omul căruia să-i oferim un salariu motivant. Aşteptăm o modificare legislativă pentru a putea angaja specialişti din afara UE”, a precizat Ligia Cioară, HR manager Escenomatica.
„În privinţa specialiştilor, Oradea se află încă într-o zonă gri. Se caută ingineri cu experienţă în automotive, fiindcă acesta este segmentul cu cea mai mare creştere din Parcul Industrial. Aceştia se plimbă de la o companie la alta, însă «gura de aer proaspăt» de care au nevoie companiile orădene – acei specialişti care deţin «know-how-ul» şi care pot aduce plusvaloare, se găsesc în alte oraşe. Iar aceşti specialişti costă de 2-3 ori mai mult decât inginerii locali şi decât sunt dispuse companiile să ofere. Există şi excepţii, care confirmă regula. În momentul în care două-trei companii vor creşte salariile şi pentru ingineri, se va crea acelaşi efect de bulgăre de zăpadă, cu care avem de-a face în cazul operatorilor”, concluzionează Claudia Vidican.
Una peste alta, „bulgărele de zăpadă” s-a pornit. Companiile au început să-şi dea seama că dacă vor să aibă angajaţi care să performeze, trebuie să umble la salarii. Şi trendul în judeţul Bihor în ceea ce priveşte salariile este unul crescător.
Citiți principiile noastre de moderare aici!