Veștile despre dezvoltarea ecosistemului de IT din Oradea din ultima vreme au ajuns și peste hotare. Timp de două zile, o delegație din care fac parte doi experți în inovare din Israel – Roni Bar-Shalev și Ofer Sachs, respectiv vice-ambasadorul Israelului în România, Amir Sagron, s-au aflat la Oradea, în cadrul unui proiect de colaborare strategică între administrația publică locală orădeană și Ambasada Israelului în România.
[eadvert]
În decursul zilei de luni, 16 mai, oaspeții au participat la discuții cu angajați ai Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea, precum și cu reprezentanți ai Make IT in Oradea și Tech Hub. Au participat reprezentanții primelor cinci companii din industria locală de IT: Cretopy, Paymo, Mobiversal, TypingDNA și Qubiz.
În calitate de gazdă a acestor întâlniri de lucru, city-managerul Oradiei, Mihai Jurca, le-a vorbit invitaților, în deschidere, despre istoria orașului, evoluția acestuia în ultimii ani, proiecte actuale aflate în derulare și planurile de viitor, precum și despre facilitățile de care pot beneficia cei care vor să investească aici.
În cadrul discuțiilor de luni, membrii delegației au vrut să afle cum a reușit Oradea să devină atractivă pentru turiști și ce demersuri viitoare se fac în acest scop, au avut întrebări legate de sistemul de sănătate și au vorbit despre inovare în domeniul digitalizării, al securității prin tehnologie și în sistemul de servicii publice. S-a adus în discuție și importanța Universității Oradea, care este crucială pentru dezvoltarea orașului și care are nevoie de o schimbare pentru a actualiza oferta educațională în funcție de cerințele de pe piața muncii.
IT pe val
Reprezentanții companiilor participante au conchis că Oradea are potenţial uriaș de a atrage investitori și dispune de capital uman, însă trebuie să-și continue trendul ascendent de inovare, precum și investițiile pentru a deveni atractiv.
„Creștem foarte bine aici, costurile sunt cam aceleași. Oradea este atractivă, suntem o companie socială, angajaților le place să vină la locul de muncă, contrar faptului că foarte multe firme mizează pe remote-work (munca de acasă), atmosfera e plăcută. Noi, din contră, nu am avut suficient spațiu, așa că ne-am extins cu un campus, avem spații de socializare, spații destinate activităților sportive”, a precizat Marcel Anghel, fondatorul companiei IT Qubiz, care a vorbit despre provocările din acest domeniu.
„Oradea are un alt vibe. Nu ne putem compara cu Clujul care are 25.000 de IT-iști, în timp ce orașul nostru are în jur de 2.000, dar lumea trebuie să înțeleagă că e un loc în care poți să trăiești și să creezi produse și strategii. E necesar să dezvoltăm orașul și să-i facem pe oameni să rămână aici. La urma urmei, nu va fi totul doar despre bani, ci și despre calitatea vieții”, a menționat Alin Mercheș de la Mobiversal, o companie care se ocupă cu dezvoltarea de aplicații pe telefon.
În cursul zilei de luni, oaspeții din Israel, însoțiți de city managerul Oradiei, Mihai Jurca, cu vizitat campusul Creatopy, una dintre cele mai mari companii de tehnologie din regiune, la Săldăbagiu de Munte.
Agenda întâlnirilor de marți a cuprins discuții cu conducerea ADLO, o vizită în campusul universitar, precum și în parcurile industriale ale orașului.
Ofer Sachs a fost timp de șase ani ambasadorul Israelului în Italia, iar înainte de a ocupa această poziție, a condus numeroase proiecte și misiuni în domeniul agro-tech. Roni Bar-Shalev este un antreprenor experimentat, cu expertiză în dezvoltare sustenabilă, inteligență artificială și inovare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!