Măsuri dure la Compania de Apă Oradea (CAO), încolţită de finanţator şi de executivul local să devină mai profitabilă pentru a lua un nou credit pentru dezvoltare. 45 de persoane vor rămâne fără loc de muncă iar celorlaţi angajaţi li se vor diminua semnificativ veniturile lunare. Şi orădenii vor simţi eficientizarea CAO la buzunar, din moment ce sunt prevăzute şi creşteri de tarife.
„Toate aceste măsuri drastice şi dramatice pentru cei din Compania de Apa Oradea sunt necesare din cauză că trebuie luat creditul de 8,5 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare(BERD), pentru a putea continua programul Aparegio în Oradea”, spune viceprimarul Mircea Mălan.
Acesta zice că banca a făcut un audit companiei şi că, din punctul său de vedere, este necesar ca, pentru a primi creditul, CAO să devină mai competitivă. „De vreme ce în România, din experienţa BERD, singura măsură practicată era creşterea tarifului, au propus o creştere anuală a tarifelor la serviciile Companiei de Apa Oradea (CAO) până pe 2015 înclusiv”, explică Mălan.
Valorile procentelor de creştere variază, de la an la ana şi de la serviciu la serviciu între 7,5%(la apă, în 2015) şi 45% (la apa pluvială, în 2013).
Propunerea nu a fost acceptată de executivul local, pentru a nu transfera toată sarcina financiară în cârca clienţilor companiei. „Am cerut CAO să vină cu un plan de restructurare de personal, având în vedere că societatea a făcut mai multe angajări în ultimii doi ani”, spune vicele responsabil cu problemele tehnice.
Astfel, consiliul de administraţie al companiei, întrunit la finalul săptămânii trecute, a decis că vor pleca 45 de persoare iar celor rămaşi li se vor diminua veniturile cu tichetele de sănătate, cu indemnizaţia de concediu, cu scutirea de la plata facturii la apă-canalizare şi cu primele de Paşti, de Crăciun şi de ziua companiei.
Pentru muncitori se menţin, totuşi, tichetele de masă în valoare de 200 de lei şi tichetul de sănătate de 100 de lei.
Restructurarea cuprinde şi comasarea de compartimente, spre exemplu financiar, contabil şi buget într-unul singur, cu un singur şef. Din 588 de angajaţi, Compania de Apa Oradea va rămâne din martie cu 543, a anunţat directorul CAO, Ovidiu Gavra. Asta în condiţiile în care reţeaua de apă şi canalizare pe care o administrează compania a crescut şi s-a extins şi la ţară.
Reducerile de personal şi de facilităţi aduc o economie de 14,12% din cheltuielile cu munca vie, asta însemnând aproximativ 3,2 milioane lei pe an.
„Aceste măsuri sunt doar o parte dintr-un proiect mai amplu de restructurare a Companiei de Apa Oradea, conducerea trebuie să caute, în continuare, să reducă cheltuielile”, precizează Mălan.
Planul de reducere a cheltuielilor CAO va fi dublat şi de o cerere adresată Consiliului local de creştere a tarifelor la apă, canalizare şi apă pluvială. Conform viceprimarului, aceasta va fi de sub 10%.
Compania de Apa Oradea, fără directoarea Kuntz
Contestata directoare economică a Companiei de Apă, Kuntz Aniko va părăsi, şi ea, schema de personal a Companiei de Apă Oradea. „N-a mai fost validată de Consiliul de Administraţie”, a spus viceprimarul Mălan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!