Operatorul de apă şi canal orădean este prima companie din ţară care primeşte certificarea CIPS, prin care i „se recunoaşte excelenţa în domeniul achiziţiilor”, pe mai multe nivele. Diploma i-a fost înmânată managerului Ovidiu Gavra de reprezentanţi ai Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi ai CIPS (Institutul Acreditat pentru Achiziţii şi Furnizare) în cadrul unei festivităţi organizate la Ramada, în prezenţa şefilor de departamente şi servicii din cadrul Companiei de Apă Oradea (CAO).
„O acreditare de acest gen îţi dă posibilitatea să intri în lumea civilizată a achiziţiilor, acolo unde totul se desfăşoară după reguli clare şi previzibile”, a explicat directorul Gavra importanţa certificatului primit.
Premieră naţională
Şase companii de apă din ţară, toate în relaţii de creditare cu BERD, au fost supuse procesului de auditare CIPS dar certificarea nu este sigură pentru toate. Banca a oferit fiecăreia un grant care acoperă valoarea acreditării. „BERD lucrează cu CAO de peste zece ani şi avem relaţii de muncă excelente. Era normal să începem cu ei demersurile pentru obţinerea acestui certificat”, a spus Richard Gargrave, specialist senior în cadrul BERD.
„Compania a lucrat intens pentru obţinerea acestui standard internaţional, îl felicit pe manager şi echipa sa”, a mai spus acesta, enumerând alte companii, de talie mondială, care au certificare CIPS – Microsoft, EDF Energy, Scottish Watter – compania de apă sau Qatar Foundation.
Certificatul CIPS atestă capacitatea titularului de a-şi desfăşura activitatea în limitele eticii, în absenţa corupţiei şi la un nivel înalt de profesionalism în ceea ce priveşte achiziţiile publice, a spus şi Will Beattie, manager pentru dezvoltarea internaţională în cadrul CIPS. „Evaluarea a presupus un test greu, pe care l-aţi trecut”, le-a spus acesta angajaţilor companiei. Reprezentantul BERD a refuzat să dezvăluie costul evaluării pentru acreditare. Auditul la Oradea a durat 18 luni şi a acoperit activitatea din ultimii trei ani de activitate.
Evaluare
De voie, de nevoie, CAO trebuia să parcurgă procesul certificării CIPS şi numai pentru că această obligativitate este stipulată în contractul de creditare încheiat cu BERD-ul în 2013.
Din cadrul activităţii de achiziţii, au fost evaluate pentru acreditare:
– strategia de dezvoltare a CAO
– strategia de achiziţii
– stabilirea necesităţilor pentru activitatea curentă şi cea de investiţii
– planificarea achiziţiilor
– derularea achiziţiilor – de la elaborarea documentaţiei până la semnarea contractului
– urmărirea derulării contractelor, efectuarea plăţilor, înregistrarea în evidenţele contabile
– tehnicile de management a riscurilor (identificarea şi controlul riscului, implementarea acţiunilor corective/preventive)
– evaluarea performanţelor contractelor de achiziţie şi existenţa unui sistem de audit şi verificare
– managementul relaţiei cu proprietarii
– canale de comunicare de tehnică modernă
– precouparea pentru protecţia mediului şi
– derularea întregului proces în spiritul conduitei etice profesionale
Citiți principiile noastre de moderare aici!