Expoziţia este vernisată vineri, de la ora 12:00, în Cetatea Oradea, de către Szakáli István Loránd, secretar de stat adjunct al Ministerului Agriculturii din Ungaria, dr. Mazsu János, consilier local din Debrețin, președintele Comisiei de Cultură a Consiliului Local Debrețin și al Comisiei de Patrimoniu.
Prin intermediul lucrărilor prezente în expoziție se au în vedere prezentarea şi promovarea tradiţiilor meşteşugăreşti caracteristice judeţului Hajdú-Bihar şi orașului Debrețin. Mai sunt în viaţă meşteri populari bătrâni, dar şi urmaşii lor care le continuă meşteşugul, care, păstrând şi transmiţând la rândul lor cunoştinţele însușite, duc mai departe comorile secolelor trecute. Faptul că noua generaţie este gata să-şi însuşească cunoştinţele dobândite în acest fel este dovedit de această selecţie din lucrările artiştilor prezentată în Cetate.
În judeţul vecin s-au înfiinţat ateliere importante în ceea ce priveşte revigorarea şi păstrarea tradiţiilor artei populare, respectiv cunoaşterea şi practicarea meşteşugurilor populare. Între acestea, Casa Tăbăcarilor – Casa Meşteşugurilor, care funcţionează sub egida Centrului Cultural din Debrețin, este o instituţie unică, care reuneşte meşterii populari activi din Debrețin, dar şi din regiune, pentru a le păstra, promova şi transmite activitatea artistică.
Ca tematică, comorile din expoziţie fac parte din două unităţi distincte. Există o selecţie din valorile meşteşugăreşti din Debrețin, respectiv din cultura populară specifică – unică din punctul de vedere al stilului – a regiunilor Hajdúság şi Bihar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!