Bihorul ar mai putea avea o peşteră amenajată pentru turişti, din această primăvară, în comuna Roşia, după cele de la Chişcău sau de la Şuncuiuş. Cu acces dintr-o galerie de mină de bauxită, peştera Farcu etalează o bogăţie de formaţiuni speologice unice în ţară prin condiţiile de formare şi mineralogia solului, după cum susţine Viorel Lascu, preşedinte Federaţei Române de Speologie.
O primă amenajare se va face în contul unui proiect mic, în valoare de 267.270 lei al Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, cu sprijinul consistent al administraţiei Comunei Roşia şi cu asistenţa Asociaţiei Peşterilor Turistice şi Federaţiei Române de Speologie. 80.000 lei reprezintă contribuţia Primăriei Roşia.
Banii ar acoperi amenajarea accesului până la mină, apoi decolmatarea în trei locuri pe galerie, unde s-au produs surpări şi foarte importantul iluminat electric „rece”, „peste standardul Peşterii Urşilor”, precizează Viorel Lascu.
A fost o bijuterie
După intrarea în subteran, turistul ar trebui să parcurgă 200 de metri pe jos, prin fosta galerie de mină, din care se deschid lateral săli uriaşe – foste lentile de bauxită. La capătul celor 200 de m de drum subteran, tunelul în secţiune pătrăţoasă se intersectează cu intrarea în peşteră. Din cei 251 de m cât are Farcu, sunt propuşi spre amenajare 87 de m, restul rămânând cu titlul de rezervaţie speologică.
„În momentul descoperiri sale, prin prisma bogăţiilor speleotemelor, Peştera Farcu a fost considerată o adevărată bijuterie, remarcabilă fiind, printre altele, abundenţa şi mărimea cristalelor de calcit, respectiv existenţa unor stalactite-macaroană cu lungimi de până la 1,5 – 2m. Din nefericire a fost aproape complet devastată de mineri, care chiar şi azi mai oferă spre vânzare „suveniruri” din Peştera Farcu”, se arată într-un material de specialitate semnat de geologul Paul Damm, în revista Speomond. În prezent, chiar dacă peştera mai are doar 30-40% din „bogăţiile” iniţiale, deţine destul potenţial pentru a uimi şi fermeca, consideră titularii proiectului.
Deschiderea pentru turişti este programată în mai, accesul ghidat urmând să se facă contra cost(15-20 de lei/bilet) şi în grupuri de maxim zece persoane.
C.GH.
Citiți principiile noastre de moderare aici!