Cristi Rusu, criminalist la Poliţia Oraşului Aleşd, a mai descoperit o comoară din argint. Anul trecut devenea cunoscut, alături de Florin Avram, pentru o comoară formată din 379 de monede din argint descoperit spre Valea Morii. Apoi cei doi bihoreni, amândoi posesori cu autorizaţie a unor detectoare de metale, au mai găsit o fibulă dacică din argint.
[related-post post_id=”2120939″]
[related-post post_id=”2206986″]
De data aceasta Cristi Rusu a fost singur când, duminică, 19 mai, pe raza comunei Borod, într-o zonă împădurită de pin, a descoperit alte monede de argint. Cristi Rusu povesteşte că nu a mers ţintit spre acel loc, ci intuitiv.
O parte dintre monede le-a descopeirt la suprafaţă, o parte erau îngropate. A trebuit să sape pe un perimetru de circa 25-30 de metri patraţi pentru a le scoate pe toate la suprafaţă.
Marți, Cristi Rusu se va întâlni cu dr. Marinel Roşu – expert arheologie de la Direcţia Județeană pentru Cultură Bihor pentru a-i preda cei 64 denari romani republicani din argint spre evaluare şi datare.
Cât despre comoara de monede descoperită anul trecut, încă nu s-a încheiat evaluarea ştiinţifică şi financiară a tezaurului, după cum spune Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.
De altfel, conform legii, de la momentul descoperirii, muzeul are la dispoziţie doi ani prentru a face aceste evaluări. Şi cum experţi pe monede romane sunt puţini în ţară şi procesul de evaluare durează, un specialist de la Cluj încă se ocupă de aceste evaluări.
Tot conform legii, în cazul descoperirii tezaurelor, recompensa se poate stabili în funcţie de evaluarea financiară făcută de către un expert financiar, la care muzeul apelează, putându-se acorda până la 30% din valoare descoperitorilor, iar dacă sunt şi valori excepţionale, se mai poate adăuga un procent de 15%.
Această recompensă va fi acordată din bugetul Muzeului Ţării Crişurilor.
Cele 64 bucăți de denari romani republicani din argint vor fi predate la Muzeul Țării Crișurilor, pentru a se stabili exact perioada din care acestea provin. La muzeu se află expuse și preedentele două comori descoperite de Cristian Rusu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!