„Aici și acum începe povestea unei viitoare păduri care va sta mărturie că oamenii consecvenți reușesc și că natura are o extraordinară forță de autovindecare! Știu de capul meu, stiu ce voi face, avem regenerare bună, voi scoate salcia și tot ce înseamnă specii moi. Faptul că s-au instalat molidul și fagul îmi arată că așa voi și planta: molid, fag și voi face rost și de pin. Fag o să-mi iau din regenerare, am suficient. Peste tot unde am sol, o să plantez”, spune Cristian Leon Dan.
Și-ar fi dorit să urce cu rabe de pământ, să îndrepte taluzurile cu un excavator, însă tehnic nu este posibil să ajungă la acele locuri. Asociația Urbarială Poiana Budureasa poate face lucrări de împădurire, după ce în 2021 și-a recăpătat în instanță terenul concesionat firmei Geoasett, care avea licență de exploatare pentru brucitul de Budureasa. Firma nu a mai plătit însă nici redevența.
[eadvert]
„După ani și ani de tergiversări din partea Geoasset SRL și a Casei de Insolvență Transilvania (CITR), terenurile concesionate de la Asociația Urbarială Poiana Budureasa au revenit la proprietarul de drept. Și asta în urma unor procese, chiar dacă în contractul încheiat între părți se specifica clar că neplata redevenței timp de un an de la data scadenței conduce la retragerea concesiunii. Pe cea mai mare parte a terenurilor în cauză, Geoasset a construit un drum care ocolește satul Budureasa, destinat transportului de material extras din cariere până la locul prelucrării. Construcția fabricii propriu-zise nu a mai avut loc, din cauza insolvenței firmei. Aceste terenuri sunt de ceva vreme în atenția altei firme, Amerocap LLP, care dorește sa exploateze calcarul cu brucit de la Budureasa”, explică Cristian Leon Dan istoria exploatării de brucit.
În timp ce pregătește împădurirea carierei de brucit, președintele Asociației Urbariale Poiana Budureasa anunță că pe 13 aprilie 2022, a mai reușit o victorie de etapă în demersurile sale ce vizează pădurea.
„După ani de alergătură și nervi, azi am trasat limitele celor 50 hectare de pășune împădurită căreia am reușit să îi fac amenajament silvic și să o trec în fond forestier. Știu că vom întâmpina dificultăți încercând să respectăm legea și să ne asigurăm paza unei structuri silvice, dar nu am nicio vină că legiuitorul nu dă posibilitatea proprietarilor privați de păduri să o poată păzi și cu rangeri sau cu agenți de pază! Cred totuși că în scurt timp, ne vom putea păzi pădurile prin sateliți și chiar nu glumesc! Delimitate și trecute în fond forestier, cele 50 de hectare se vor supune prevederilor codului silvic și ca atare, oricine taie acolo fără drept riscă dosar penal”, afirmă Dan Cristian Leon.
Pentru reușita deplină a acțiunilor sale de a avea păduri în zona Budureasa, președintele Asociației Urbariale Poiana solicită sprijinul decidenților politici. Cristian Leon Dan salută anunțul ministrului Mediului privind subvenția de 456 de euro/ha pe an, timp de 20 de ani, pentru orice pădure nou înființată.
„Excelentă abordare, dar din nefericire incompletă. Nu se are în vedere finanțarea costurilor privind trecerea pășunilor și terenurilor deja împădurite în fondul forestier și asigurarea aceleiași subvenții și pentru aceste suprafețe, care în fapt devin păduri noi. Cu destulă greutate, pentru Asociația Urbarială Poiana Budureasa am reușit acest fapt în urmă cu doi ani, deși inițial, evident că mai toți mi-au spus că «nu se poate» să fac amenajament silvic și să trec în fond forestier 50 ha de pășune împădurită. Clar că voi face demersuri pentru a putea să obținem și noi subvenția. Solicit public domnilor parlamentari Ioan Mang PSD, János Kiss PNL, Silviu Dehelean USR să preia și să sprijine și ei solicitarea noastră”, spune președintele Asociației Urbariale Poiana Budureasa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!