Cine are credite pentru consum şi vrea să le ramburseze anticipat ar face bine să mai ştepte câteva luni. De la 11 iunie 2010 intră în vigoare Directiva 48 a Comisiei Europene, prin care băncile româneşti vor trebui să îşi alinieze sistemul comisioanelor practicate la creditele de consum la cel european.
Maxim 1%
Potrivit Directivei 48 a CE, comisionul de rambursare nu va putea depăşi nivelul de 1% din valoarea creditului în cazul în care creditul este rambursat cu cel puţin un an înainte de scadenţă. Dacă până la scadenţă perioada este mai mică de un an, valoarea comisionului de rambursare scade la 0,5%.
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi ai Consiliului Concurenţei au cerut chiar extinderea acestei prevederi la toate tipurile de credite, dar băncile nu prea sunt de acord. „O vom aplica aşa cum este ea acum, suntem de acord, dar ca să extindem la toate creditele, piaţa nu este coaptă deocamdată”, a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.
Ordin ANPC
Între timp, ANPC a aprobat, prin Ordinul nr. 570/2009 noi norme de aplicare a Legii nr. 289/2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor, persoane fizice.
Conform Ordinului, contractul de credit pentru consum trebuie să fie uşor de citit, iar creditorii sunt obligaţi să utilizeze acelaşi tip şi mărime de caractere pentru cifrele şi literele din întregul document, atât pentru clauzele contractuale cât şi pentru notele de subsol ale paginii ori trimiterile la alte documente sau specificaţii în text, de orice natură ar fi acestea.
O parte din actul normativ aduce reglementări noi la calcularea dobânzii anuale efective (DAE). Astfel, în calcularea DAE vor fi incluse costurile la consumator legate de asigurările împotriva riscului de neplată în cazul decesului, invalidităţii, îmbolnăvirii sau şomajului consumatorului în măsura în care acordarea creditului presupune şi este condiţionată de încheierea unor astfel de asigurări.
Un capitol este destinat rambursării anticipate a creditului. Normele ANPC stabilesc că reducerea echitabila a costului creditului se va determina de către creditor prin efectuarea unei analize juste şi obiective a avantajelor creditorului de a dispune de lichidităţi în raport cu dezavantajele creditorului ce decurg din administrarea plăţilor anticipate şi din reinvestirea capitalului.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!