Şeful Serviciului Administrativ din cadrul Universităţii Oradea, Cristian Vancea, şi-a asumat amenda de 2.000 de lei aplicată de către Poliţia Comunitară pentru că la comanda Universităţii, serviciul RER Ecologic a doborât un paltin şi a toaletat alţi doi fără să aştepte avizul, într-adevăr venit între timp, din partea Serviciulului «Spaţii Verzi» din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei.
„A fost tăiat un paltin în spatele Pavilionului C. Avea o rădăcină parţial uscată, astfel că se înclina spre clădire iar în caz de furtună putea să cadă. Colegii Serviciului Administrativ au comandat toaletarea arborilor în cadrul curăţeniei de primăvară. E regretabil că lucrarea a început fără avizul Primăriei, prevăzut de o Hotărâre de Consiliu adoptată anul trecut. Între timp s-a obţinut avizul, dar Poliţia Comunitară a aplicat deja o sancţiune administrativă de 2.000 de lei. Necunoaşterea legii nu te absolvă de rigorile ei dar am dori să se ştie şi faptul că am apelat la operatorul specializat al municipalităţii pentru executarea lucrării”, ne-a declarat Olimpia Popoviciu, purtător de cuvânt al Universităţii.
Ecologiştii, salutaţi
Situaţia a fost nuanţată de prorectorul Iacob Hanţiu, responsabil pentru probleme de administraţie în cadrul Universităţii.
„Eram la Bucureşti, la întâlnirea rectorilor cu ministrul, când ecologiştii ne-au sesizat despre tăieri, şi spun eu că bine au făcut că ne-au tras de mânecă. Astfel ne-am interesat despre situaţie şi am dispus oprirea lucrării până după clarificări. Vă asigur însă că paltinul tăiat se sprijinea deja pe clădire”, ne-a declarat prorectorul Hanţiu, promiţând că ne va trimite poze.
„Paltinul constituia un pericol real de accidentare în caz de vreme rea. Vă asigur că pentru mine, doborârea unui astfel de copac e ca şi cum mi-aş tăia o mână. Am îmbătrânit alături de paltini în campus… Însă nu putem periclita siguranţa studenţilor şi cadrelor didactice. Tocmai de aceea, Serviciul Administrativ a comandat o lucrare pentru evitarea unor accidente produse de copaci prea bătrâni sau bolnavi. Probabil că firma agreată de către Primărie pentru astfel de lucrări nu a mai aşteptat avizul considerându-l o rutină. Dealtfel, firma specializată ne-a întocmit un deviz pentru tăierea, în total, a cinci paltini şi toaletarea altor 12” a completat Hanţiu.
Deocamdată, lucrările de toaletare au fost oprite în Parcul Dendrologic universitar.
„Pentru a evita pe viitor sacrificări de arbori care nu sunt absolut necesare, am constituit la nivelul Universităţii un grup de analiză şi inventariere a tuturor copacilor din campus. E vorba deocamdată de un biolog de la Facultatea de Ştiinţe şi trei colegi de la Facultatea de Mediu, inclusiv un fitopatolog care să stabilească dacă se impune să fie doborât un copac sau să-i fie redirecţionată coroana”, încheie Hanţiu.
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!