„Am solicitat Consiliului Agrifish să ia notă de această situaţie şi, împreună, să încercăm găsirea unor soluţii pentru susţinerea acestui domeniu la nivel european”, a spus secretarul de stat.
Pierderile producătorilor de sfeclă, 7 milioane de euro/an. Acestea sunt estimările Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară în ceea ce-i priveşte pe producătorii de sfeclă-de-zahăr din NV ţării, după închiderea Fabricii de zahăr din Oradea. Ordinul pierderilor ar putea fi însă mult mai mare decât anticipau sindicaliştii.
„Încă nu se poate spune cu exactitate care sunt pierderile, deoarece încă nu au fost acordate subvenţiile pentru sfeclă. Pot să spun că anul trecut am achiziţionat utilaje specifice producţiei sfeclei-de-zahăr, care nu pot fi folosite pentru alte culturi, utilaje care se amortizează în 6-8-10 ani”, a spus Ioan Cuc, unul dintre cultivatorii de sfeclă, participant la negocierile de preluare a Fabricii de zahăr.
Continuă negocierile fermierilor cu patronatul Fabricii de zahăr
Fermierii care şi-au dorit preluarea Fabricii de zahăr după ce nemţii de la Pfeifer & Langen au anunţat că o vor închide se pun, din nou, la masa negocierilor cu patronatul. Informaţia a fost confirmată de unul dintre cei mai reprezentativi fermieri locali, Ioan Cuc, care a participat şi la prima fază a discuţiilor, care s-a soldat cu refuzul nemţilor de a vinde fabrica şi cu concedierea celor peste 200 de angajaţi. Redeschiderea discuţiilor are loc după ce la anunţul că Fabrica de zahăr dispare au reacţionat ministrul Agriculturii, Petre Daea, cât şi sindicatele din alimentaţie, analişti şi presa centrală. Închiderea Fabricii de zahăr de la Oradea este o miză naţională, deoarece producătorul zahărului „Diamant” asigura 25% din producţia naţională de zahăr a României, iar producţia de zahăr este un domeniu strategic. În ciuda faptului că sub presiunea publică pare a exista o anumită disponibilitate pentru reluarea discuţiilor din partea patronatului german, fermierii care au mai fost parte la negocieri sunt sceptici că cei de la Pfeifer & Langen au o intenţie reală să vândă fabrica.
Fermierii din NV ţării sunt descurajaţi în negocierile cu nemţii de practica acestora în Ucraina, acolo unde au închis patru din cele şase fabrici de zahăr pe care le-au cumpărat, procedând exact ca în România: au externalizat rapid maximul de profit, apoi au desfiinţat afacerea pentru a scăpa de concurenţă. Producătorii de sfeclă sunt decişi să joace încă o carte în tentativa de a prelua fabrica, deoarece miza e uriaşă şi vizează mai multe categorii şi paliere de activitate: dacă se închide fabrica, „fermierii care asigurau sfecla-de-zahăr vor fi ruinaţi, economia locală pierde milioane de euro pe an, iar tradiţionala marcă românească «Diamant» va ajunge să fie produsă în Polonia”.
[related-post post_id=”1975004″]
[related-post post_id=”1970905″]
[related-post post_id=”1964607″]
[related-post post_id=”1965995″]
[related-post post_id=”1960453″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!