Sentinţa dată, joi, de Curtea de Apel (CA) Oradea în cazul comisarului şef de poliţie Alexandru Roxin e de natură să işte dispute juridice privind nuanţele unei noi instituţii intrate în vigoare de la 1 februarie. Şi anume „amânarea unei pedepse”.
Concret, în cazul comisarului şef Roxin, CA Oradea a decis „amânarea unei pedepse de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare”, termenul de încercare fiind de doi ani. Acelaşi gen de pedepse cu „suspendare” plus „amânare” au primit alţi trei inculpaţi.
Potrivit avocatului Răzvan Doseanu, sentinţa i-ar permite comisarului şef să se întoarcă la şefia Poliţiei Salonta. Aceasta în ciuda celor care se miră cum ar putea conduce o Poliţie municipală un ofiţer găsit vinovat de săvârşirea unei infracţiuni, în speţă de braconaj cinegetic.
Cert este că sentinţa CA Oradea a fost atacată deja de Roxin la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cum probabil vor face şi procurorii orădeni.
„În primul rând, noi susţinem cu martori şi alte probe neparticiparea clientului meu la fapta incriminată. Probatoriul acuzării se bazează pe o înregistrare cu telefonul. Ori chiar dacă Laboratorul interjudeţean Timişoara a stabilit că în acea înregistrare ar apărea comisarul şef Roxin, la Laboratorul Central nu au mai putut stabili acelaşi lucru”, ne-a declarat duminica Doseanu.
Pe de altă parte, acesta apreciază că amânarea pedepsei nu echivalează cu o condamnare efectivă. „Potrivit Statutului poliţistului, încetarea raporturilor de muncă nu are loc în cazul în care se dispune amânarea aplicării pedepsei, conform art. 69 alin. 1 lit. i”, argumentează Doseanu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!