Comisarul Piotr Serafin este un politician și avocat polonez care ocupă funcția de comisar european pentru buget și administrație din decembrie 2024. Între 2007–2008 a fost subsecretar de stat pentru integrare europeană și între 2012–2014 a fost secretar de stat pentru afaceri externe.
Oficialul european a fost însoțit în vizita de la Oradea de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, consilierii prezidențiali Luminița Odobescu și Mihai Jurca, europarlamentarul Siegfrid Mureșan și personal din cadrul Reprezentanței Comisie Europene în România. Programul vizitei în Oradea, în 25 aprilie, a oficialului european, însoțit de oficiali locali și naționali, a inclus opriri la firma Plexus, o grădiniță din parcul industrial, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, Aeroportul Oradea, șantierul viitorului spital de boli infecțioase și pasajele realizate în cadrul coridorului de mobilitate urbană din zona Cetății Oradea.
La conferința de presă, organizată în „Sala cu grifoni” din incinta Cetății Oradea, au participat comisarul Piotr Serafin, primarul Florin Birta, ministrul Marcel Boloș, consilierul prezidențial Mihai Jurca și europarlamentarul Siegfrid Mureșan.
În intervenția sa, primarul Florin Birta a subliniat importanța deosebită a fondurilor europene în dezvoltarea municipiului, prin finanțarea numeroaselor proiecte pe care municipalitatea le-a derulat sau le derulează.
„Prezența comisarului Piotr Serafin este o confirmare a faptului că Oradea este pe drumul cel bun. Fondurile europene au fost motorul transformărilor majore din orașul nostru, iar succesul Oradei poate deveni o sursă de inspirație și pentru alte comunități. În actuala perioadă de finanțare, Oradea și județul Bihor a încheiat contracte de finanțare de 300 de milioane de euro, din care 220 de milioane de euro vor fi finanțate prin programul de coeziune, și le mulțumesc colegilor de la ADR Nord-Vest pentru toată susținerea pentru tot sprijinul care l-am avut de fiecare dată și s-a văzut beneficiul descentralizării deciziiilor la nivel de ADR-uri, un principiu promovat foarte mult de domnul ministru Marcel Boloș și îi mulțumesc pentru acest lucru. “
Invitat să intervină, comisarul Piotr Serafin, a declarat că scopul vizitei sale este acela de a se informa pe teren înainte de a pregăti bugetul UE pentru perioada 2027- 2034. Iar Oradea este un un bun exemplu pentru modul în care fondurile europene au schimbat imaginea orașului dar mai ales au îmbunătățit viețile oamenilor, iar cine se îndoiește de acest lucru, conform lui Piotr Serafin, trebuie să vină să vadă Oradea.
„Bugetul UE este pentru beneficiarii din toate orașele noastre și de aceea dorința mea este să vorbesc cu cei care sunt pe teren în implementarea bugetului UE, să aflu ce funcționează, ce nu funcționează, ce putem îmbunătăți. Fondurile europene pot schimba fața unui oraș, pot susține competitivitatea și pot transforma radical calitatea vieții cetățenilor. Am venit aici (Oradea- nr.red.) pentru că am auzit că dacă vrei să vezi cum sunt gestionați banii europeni și pot schimba lucruri atunci trebuie să te duci la Oradea.”
În privința termenelor prevăzute pentru implementarea proiectelor cu finanțare europeană, comisarul european pentru buget a declarat că Oradea este un exemplu și în privința modului în care este tratată problema respectării termenelor prevăzute.
„Rolul Comisiei este să asiste statele membre în procesul de absorbție a fondurilor europene. Aceasta ar trebui să fie ipoteza de la care pornim. Desigur, există anumite reguli – inclusiv legate de timpul disponibil pentru implementarea proiectelor – unele dintre acestea fiind foarte greu de modiificat. Totuși, există un spațiu semnificativ de reflecție împreună cu autoritățile naționale, pentru a identifica soluții astfel încât proiectele să poată fi finalizate la timp. Astăzi, la Oradea, am văzut o altă investiție construirea unui spital european. Pot să vă spun că oamenii de acolo au lucrat în ture de noapte pentru a termina la timp. Dacă toată lumea ar implementa proiectele cu determinarea pe care am văzut-o aici, la Oradea, sunt convins că nu doar în România, ci și în alte țări, unde termenul-limită este adesea o provocare, proiectele ar putea fi finalizate la timp în majoritatea cazurilor.”
La întrebarea adresată de Bihon.ro privind rezultatele obținute de Guvernul României în lupta antifraudă, comisarul european a declarat că situația din România nu este nici mai bună dar nici mai rea decât în alte state din UE.
„Lucruri rele se întâmplă peste tot. Situația din România nu este ceva special. Sunt mai îngrijorat atunci când într-o țară nu sunt raportate astfel de fapte, pentru că nu cred că este real, pentru că nu cred că există țări fără cazuri de fraudă.”
La rândul său, ministrul Marcel Boloș susține importanța politicilor de coeziune în dezvoltarea comunităților locale.
„Am discutat cu domnul comisar și am prezentat poziția României, în ceea ce privește viitorul politicii de coeziune, pentru că noi în continuare susținem ca regiunile să joace un rol important în gestionarea fondurilor europene și i-am prezentat faptul că România a alocat pentru perioada de programare 2021-2027 mai mult de 11 miliarde de EURO, destinate comunităților locale pentru dezvoltarea locală. Politica de coeziune modernizează comunitățile locale și schimbă competitivitatea economică la nivelul comunităților locale. În mod deosebit mă bucur că domnul comisar a apreciat proiectul nostru de parc industrial și proiectul care are impact asupra dezvotării economice a Oradiei. Am negociat cu Comisia Europeană astfel încât regiunea de nord vest să fie cel puțin în situația în care să poată să implementeze astfel de proiecte, nu mai puțin de 20 astfel de parcuri de specializare inteligentă, care sunt o formă mai evoluată a parcurilor industriale, dar cu o componentă de cercetare, se bazează tot pe dezvoltarea economică.”
Trimite articolul
XI-a dat birtasul o ciorba la alegria si un vin la riuain ca sa spuna balivernele astea?
voi sunteți bolnavi mintal