Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat pentru 19 septembrie o dezbatere publică pentru un proiect de Ordin privind stabilirea condiţiilor de punere pe piaţă a unor plante, produse de origine vegetală şi a unor substanţe care pot fi asemănate cu plantele, substanţele şi preparatele stupefiante sau psihotrope. Dacă ordinul va fi publicat în Monitorul Oficial, se va reglementa închiderea magazinelor care vând produse „etnobotanice” ce au efecte halucinogene. Poliţia Română anunţa în aprilie că structurile antidrog din cadrul instituţiei au verificat magazinele care comercializează diverse produse cu posibil conţinut psihotrop, încă de la obţinerea primelor informaţii şi indicii privind existenţa unor astfel de magazine în Braşov şi Cluj şi a unor site-uri care le fac reclamă. În unele oraşe, autorităţile au ridicat pliculeţe cu salvia divinorum, kratom sau extrase din ciuperca otrăvitoare şi psihoactivă „amanita muscaria”.
Amenzi în Oradea
În iulie, şi mass-media orădeană a semnalat apariţia unor astfel de „weed-shop”-uri pe străzile Iuliu Maniu, Iosif Vulcan, Războieni şi Calea Clujului.
La scut timp, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) şi poliţişti din cadrul Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) au verificat magazinele de mai sus, depistând o serie de nereguli privind lipsa declaraţiilor de conformitate, a datelor de identificare ale importatorilor, precum şi traducerile elementelor de caracterizare ale produselor. Totodată, unele magazine ofereau spre vânzare şi pliculeţe scoase din cutii, astfel că nu mai prezentau etichetare corespunzătoare. Per total, comercianţii au fost amendaţi cu18.000 de lei, iar controlorii au prelevat şi probe din marfă pentru a stabili dacă aceasta conţine substanţe interzise prin lege.
„Dat fiind amploarea fenomenului şi riscurile la care sunt expuse persoanele care achiziţionează produsele menţionate, este necesară intervenţia autorităţii publice în scopul protejării sănătăţii cetăţenilor. Întrucât nu există un act normativ care să reglementeze această situaţie de fapt, la Ministerul Sănătăţii s-a întrunit un grup de lucru interinstituţional care a elaborat un proiect de ordin care să stabilească condiţiile comercializării acestor produse”, explică directorul Gabriel Şaramet, din cadrul MS. Proiectul de ordin prevede interzicerea activităţilor cu plante, produse vegetale sau substanţe care induc sau pot induce ideea că ar putea avea efect similar plantelor, substanţelor şi cel al preparatelor cu conţinut stupefiant şi psihotrop. Iar plantele etnobotanice vor fi supuse unui regim de autorizare.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!