Nu întotdeauna ceea ce scrie pe ambalajele unor produse alimentare corespunde cu ceea ce este înăuntru. Acest lucru l-au constatat comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor.
Aceştia au desfăşurat în perioada 01.02 -11.02.2011 o acţiune tematică de control privind modul în care se respectă prevederile legale referitoare la încadrarea în cantitatea netă/volumul net a unor produse alimentare ambalate, de larg consum (zahăr, făină, orez, sare iodată, mălai) comercializate prin hyper/supermarketuri, depozite en-gros, lanţuri mari de magazine.
Controale
„Controlul s-a desfăşurat la 12 operatori economici, la doi dintre ei fiind verificate câte două puncte de lucru, deci au fost desfăşurate 14 actiuni de control”, ne-a informat Traian Bejan, şeful instituţiei. Toate cele 14 acţiuni de control s-au desfăşurat cu respectarea procedurii de lucru privind eşantionarea şi determinarea numărului de preambalate necorespunzătoare, în patru cazuri existând prezumţia de neconformitate. „Un sortiment de zahăr – s-a dovedit neconform în urma determinărilor efectuate de CNIEP Larex Oradea, erorile negative determinate fiind: 965, 974, 975, 976, respectiv 970 grame. Întreaga cantitate de 305 kg în valoare de 1.125 lei a fost oprită definitiv de la comercializare şi operatorul economic care a comercializat produsul a fost sancţionat”, a precizat Traian Bejan.
Nici la orez situaţia nu este mai bună. Un sortiment – s-a dovedit neconform în urma determinărilor efectuate de CNIEP Larex Oradea, erorile negative determinate fiind :963, 963, 962,5, 962,5 respectiv 962,5 grame. Întreaga cantitate de 490 kg în valoare de 1.612 lei a fost oprită definitiv de la comercializare şi operatorul economic care a comercializat produsul a fost sancţionat.
Un alt sortiment de zahăr şi orez s-au dovedit conforme în urma determinărilor de laborator, erorile negative înregistrate încadrându-se în limita de 15 grame prevăzută de HG 530/2001.
La unul dintre ambalatorii verificaţi s-au constatat abateri privind modul de înscriere a cantităţii nete/volumului net şi anume inscripţionarea pe ambalaj a erorii tolerate lângă marcajul „e” pentru produsele orez şi zahăr, stocul de ambalaje fiind limitat şi fiind lansată comanda pentru noile ambalaje inscripţionate corect.
„La unul dintre magazinele cash&carry verificate s-au regăsit la comercializare 5 kg orez având data durabilităţii minimale depăşită. Produsele în valoare de 26 lei a fost distruse pe loc”, a subliniat comisarul-şef al CJPC Bihor.
În cadrul tematicii de control au fost întocmite patru procese verbale de constatare a contravenţiei prin care au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 15.000 lei. Au fost verificate 16.929 kg produse preambalate, dintre acestea 609 kg în valoare de 2.388 de lei au fost oprite temporar de la comercializare şi 800 kg, în valoare totală de 2.763 lei au fost oprite definitiv de la comercializare.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!