DNA Oradea a reţinut în sarcina avocatului Sava un comentariu care ţinteşte judecătoarea orădeană care a dat o declaraţie, pe 11 octombrie 2013 la Consiliul Superior al Magistraturii, privind aspecte din sfera corupţiei la instanţele orădene. Astfel, în acea declaraţie, judecătoarea a exprimat critici faţă de conduita profesională a judecătorului coleg Mircea Puşcaş şi faţă de „soluţia spectaculoasă” dată de acesta în cazul lui Mircea Pocşe, care a primit o sentinţă cu suspendare, deşi era acuzat de „infracţiuni economice deosebit de grave”. Totodată, judecătoarea a declarat la CSM că judecătorul Mircea Puşcaş avea „legături cu avocaţi care nu aveau o reputaţie prea bună în mediul judecătorilor (…) o parte din aceşti avocaţi sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni legate de sfera corupţiei”.
Iar pe forumurile asociate ştirilor centrate pe declaraţia judecătoarei s-a postat şi comentariul atribuit de DNA lui Ioan Sava.
„Ai şi tu 3 copii”…
„Ţine-o tot aşa că ai şi tu 3 copii şi nu ştii ce te aşteaptă. La ce faci o să-ţi meargă foarte bine, la câte vieţi ai distrus. Sfânta sărbătoare de azi (Sfinţii Mihail şi Gavril – n.red.) să nu te uite!”, este comentariul postat pe 8 noiembrie la o ştire al cărei titlul asociază numele judecătoarei cu întrebarea „bârfitoare şi colportoare?”.
„Bate Dumnezeu Doamnă. Ai 3 copii” sau „Aşa să vă ajute Dumnezeu, să ajungeţi să vă judece…” sunt comentarii postate pe forumul altei publicaţii online.
În comunicatul de presă prin care a anunţat reţinerea avocatului Ioan Sava, DNA Oradea a amintit că acesta a fost trimis în judecată, în 2012, pentru trafic de influenţă. Acel dosar este pe rolul Curţii de Apel, unde a avut 16 amânări iar următorul termen va fi pe 25 februarie.
În esenţă, DNA a reţinut în sarcina lui Sava că, în februarie 2012, ar fi pretins şi primit de la un denunţător 7.000 de euro pentru a-i „aranja” cu judecători ai Curţii de Apel Oradea o sentinţă în dosarul în care era judecat pentru complicitate la furt.
În apărarea sa, Sava a arătat că cei 7.000 de euro ar fi, de fapt, un „onorariu de succes” în cazul în care Ioan Sava obţinea la Curtea de Apel o condamnare cu suspendare.
Şi atunci, Curtea de Apel Oradea a respins propunerea de arestare preventivă, iar la recurs, pe 16 martie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a interzis să părăsească ţara pentru 30 de zile
Citiți principiile noastre de moderare aici!