În perioada 01.08. 2009 – 31.07. 2011, Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea este implicat într-un proiect de parteneriat multilateral Comenius, având sprijinul financiar al Comisiei Europene pentru Educaţie şi Cultură prin Programul „Învăţare pe tot Parcursul Vieţii”, implementat în România de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formarii Profesionale. Proiectul „Measuring the Earth Through European students Research and colaboration” (METER) se va desfăşura în parteneriat cu şcoli din Franţa, Italia, Olanda, Grecia şi Marea Britanie, respectiv din Lyon, Roma, Amsterdam, Atena şi Birmingham.
Interdisciplinaritate
„Prin tematică, activităţile proiectului urmăresc evoluţia sistemului de măsurare, începând cu măsurători al razei Pământului realizate înaintea erei noastre, de către Eratosthenes şi evoluând apoi în complexitate până la a considera Terra un etalon de măsură şi reper în cunoaşterea Universului. Disciplinelor ştiinţifice cum sunt fizica, astronomia sau matematica li s-au adăugat cele umaniste ca istoria, geografia, limbile străine, filosofia chiar şi discipline economice, pentru a facilita în cadrul acestui proces de interdisciplinaritate realizarea unor activităţi atractive şi motivante, în vederea asigurării calităţii în educaţie pentru un număr cât mai mare de elevi”, spune Paznaniy Nicoleta, responsabilul de proiect de la Mihai Viteazul.
Prima întrunire a profesorilor din şcolile participante a avut loc la Amsterdam, în perioada 13-17 oct.2009, unde s-a discutat calendarul activităţii în următorii doi ani. În perioada 01.08. 2009 – 31.07. 2011, Întâlnirile s-au desfăşurat la şcoala parteneră din Olanda situată la periferia Amsterdamului, construită special pentru integrarea socială a imigranţilor. Prezentarea „Open Schoolgemeenshap Bijlmer”din Amsterdam a impresionat fără excepţii prin nota de civilitaţie şi spirit european pe care o afişează precum şi prin valorile promovate legat de noţiunea de responsabilizare a elevilor, toleranţă şi implicare a lor în procesul de învăţare.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!