În fiecare an, la Lunca, localnici și oameni politici se întâlnesc la Lunca pentru a-i comemora pe martirii Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș. S-a întâmplat și duminică, atunci când la invitația primarului Ioan Popa de a participa la eveniment au răspuns oameni politici din tot spectrul politic.
Prefectul Gavrilă Ghilea, senatorul Cornel Popa, inspectorul general școlar Dorel Luca, directorul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, Traian Abrudan, primarii de Nucet, Vașcău, Cărpinet, Criștior și Rieni au fost câteva dintre personalitățile care au fost prezente la eveniment.
Semnificație
„Dacă ne-am întreba care este scopul acestei întâlniri, cred că răspunsurile ar fi foarte multe. În primul rând, cred că este de datoria noastră să cinstim cu respect faptul că cei doi eroi martiri şi-au dat ce-au avut mai de preţ pentru ca noi şi copiii noştri să vorbim şi să trăim liberi, şi anume şi-au dat viaţa, darul cel mai de preţ dat de Dumnezeu pe pământ. Răspunsurile la întrebarea de ce ne-am adunat aici sunt mai multe, iar faptul că aici, în fiecare an se adună şi actorii politici ai judeţului nostru este şi pentru că ce cei doi eroi martiri doctor Ioan Ciordaş şi doctor Nicolae Bolcaş au fost până la urmă şi oameni politici, însă prin ceea ce-au făcut în plan politic au servit interesele neamului românesc, aducând un aport însemnat realizării Marii Uniri din 1918”, a spus primarul de Lunca, în cuvântul său. Acesta a evocat contextul politic în care Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş au fost omorâţi. „ Implicarea lor în lupta de neam a nemulţumit anumite grupări stabilite vremelnic şi ilegitim în zona Beiuşului, dar mai ales în comuna noastră. În acest sens, printr-un ordin dat în noaptea de 3-4 aprilie 1919, cei doi eroi au fost ridicaţi din sânul familiei, aduşi forţat până la Lunca unde au fost puşi să-şi sape gropile fiind îngropaţi de vii. Întorcâmdu-ne în zilele noastră, spune apăsat că asemenea fapte sunt de condamnat, dar totodată facem apel la raţiune şi dorim ca asemenea fapte să nu se mai întâmple”, a spus primarul Ioan Popa. În aceaşi registru a abordat evenimentele petrecute în 1919 şi prefectul de Bihor Gavrilă Ghilea. „Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş şi-au dat viaţa ca să ne putem numi români, să acţionăm ca români, să nu ne fie frică să ne manifestăm ca români. O bandă de derbedei nu s-a putut însă obişnui cu gândul că românii vor să fie liberi şi independenâi. Este o crimă a istorie ceea ce s-a întâmplat aici, la Lunca. Românii au plătit cu viaţa dorinţa lor de a trăi liberi şi de a nu-şi pleca frunţilor. Astăzi însă, ne uităm spre trecut, ne preocupă prezentul, dar trăim cu speranţă şi încredere în viitor. Vă felicit pentru ceea ce aţi realizat aici, pentru harnicia dumneavoastră. Dumnezeu să vă ajute„ a spus prefectul de Bihor, Gavrilă Ghilea.
V.B
Citiți principiile noastre de moderare aici!