Teatrul ,,Regina Maria’’ deschide stagiunea 2015-2016 cu premiera spectacolului ,,Seara de ajun’’. Aceasta va avea loc pe 8 septembrie, de la ora 19:00, la Moara de Răsărit.
„Seara de ajun”, un text contemporan de Anthony Neilson, este pus în scenă de regizorul Ovidiu Caiţa.
,,Este a doua noastră colaborare cu Ovidiu Caiţa, primul proiect realizat aici fiind spectacolul Biloxi Blues, în stagiunea 2011-2012, care s-a bucurat de succes extraordinar, a participat la festivaluri şi a fost foarte apreciat de critici’’, a anunţat Victoria Balint, directorul artistic al trupei Iosif Vulcan a Teatrului ,,Regina Maria’’.
„Seara de ajun” este o anti-pantomimă hilară care, pornind de la pretextul unor clişee comerciale legate de sărbătoarea Crăciunului: cadouri, jucării, elfi, luminiţe, praf magic, dorinţe, pătrunde într-o realitate diferită faţă de magia aparentă a sărbătorii, şi anume, aceea a oamenilor deziluzionaţi, care sunt pe punctul de a-şi pierde total credinţa şi dorinţa de a lupta pentru visurile lor. Într-o astfel de realitate, Crăciunul este demistificat, golit de fondul său magic, şi îşi păstrează doar forma comercială. Din acest motiv, apariţia unui (posibil) elf, stârneşte o întreagă controversă. Întregul conflict gravitează în jurul incertitudinii identităţii acestui intrus miraculos: este sau nu elful lui Moş Crăciun. Pe de altă parte, se pune problema dacă cei trei oameni- proprietarul depozitului de jucării Gary, prietenul lui sceptic Simon şi prostituata Cherry – îşi vor redobândi speranţa.
Comedie reuşită
,,Am optat pentru acest text pentru că eu am o problemă cu tipul acesta de comercializare a vieţii noastre şi de raportare prin consumism la tot ceea ce facem şi trăim. Cumva, despre asta este vorba în text, despre felul în care ne raportăm clişeic la Crăciun şi la sărbătorile care ar trebui să lege oamenii. Altfel nu e un spectacol tragic, ci dimpotrivă este, credem noi, o comedie destul de reuşită’’, este de părere regizorul Caiţa.
Autorul textului dramatic, Anthony Neilson (n.1967 în Edinburgh), este un dramaturg şi regizor scoţian, cunoscut ca o forţă viscerală a teatrului contemporan. Adept al teatrului care spune lucrurilor pe nume, el a creat piese şi spectacole provocatoare, abordând teme precum sexul, violenţa şi bolile mentale.
Din distribuţie fac parte actorii: Răzvan Vicoveanu, Alin Stanciu, Andrei Sabău şi Mihaela Gherdan, iar scenografia poartă semnătura Oanei Cernea. Următoarea reprezentaţie a spectacolului va avea loc joi, 10 septembrie, de la ora 19:00, la Moara Răsărit.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a teatrului sau se pot achiziţiona online pewww.biletmaster.ro, preţul unui bilet fiind de 25 de lei. Pentru doritori, Teatrul pune la dispoziţia spectatorilor transport din faţa instituţiei până la Moara de Răsărit, cu o jumătate de oră înaintea spectacolului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!