Sinagoga Neologă Sion s-a umplut de arome îmbietoare. Orădenii au savurat diferite tipuri de cafea urmărind în paralel competiţia celor mai buni în domeniu. Fie că e cafea de Guatemala, Honduras sau Brazilia, rafinamentul boabelor încântă papilele gustative şi dă acea energie pe care fiecare o caută în ceaşca de porţelan. Fiecare a putut pleca acasă cu un pachet de cafea, o cană sau un tricou.
Azi a început prima ediţie Oradea Coffee Festival. Timp de trei zile, de vineri până duminică (27-29 octombrie), la Oradea se desfăşoară cele mai importante competiții din industria cafelei de specialitate la nivel național, fiind prezenți 12 jurați internaționali din partea SCA: National Roasting Championship, National Brew Championship, National Barista Championship, National Cup Tasting Championship.
În cele patru competiții concurează participanţi din toată țara, profesioniști de la cele mai importante companii de cafea de specialitate și cafenele. Campionatele naționale sunt organizate de SCA – Romania Chapter (Specialty Coffee Association), cea mai importantă și cunoscută asociație înternațională de cafea worldwide.
[eadvert]
Patru competiţii
Campionatul Național de Brew & Barista și Cup Tasting se desfășoară în Sinagoga Neologă Sion iar Campionatul Național de Prăjire se desfășoară în locația Dripper The Factory – Primăriei 30.
Competiția mondială de prăjire a cafelei a fost lansată în anul 2013 la Nisa, Franța. În cadrul acestui eveniment structurat în trei etape, participanții sunt evaluați în funcție de abilitatea lor de a evalua calitatea cafelei verzi (procesul de clasificare a boabelor de cafea), de a crea un profil de prăjire care să sublinieze în mod optim trăsăturile dorite ale acestei cafele și de a obține o calitate maximă în ceașca de cafea prăjită.
Oradea Cofee Festival a început la Sinagoga Neologă Sion cu Campionatul Național al Degustătorilor de cafea, care răsplătește talentul cupper-ului (degustătorului) profesionist de cafea care evidențiază viteză, îndemânare și precizie în identificarea nuanțelor de gust din cafeaua de specialitate. Cafelele din întreaga lume au multe caracteristici de gust distincte și în acest format de competiție obiectivul este ca degustătorul să facă diferența între diferitele cafele.
Competiţia Naţională Barista se concentrează pe promovarea excelenței în arta preparării cafelei. Arbitrii certificați evaluează fiecare performanță în funcție de gustul băuturilor servite, creativitatea, abilitățile tehnice și prezentarea generală. Competiţia va fi prezentată sâmbătă de Mihai Morar, care va fi prezent cu stand Emozia în cadrul festivalului.
Competiția Națională de Brew evidențiază meșteșugul preparării manuale a cafelei cu filtru, promovând prepararea manuală a cafelei și excelența în servicii. În acest campionat, concurenții pregătesc și servesc trei băuturi individuale pentru juriu.
În atenţia juriului
În Sinagoga Neologă Sion sunt prezentate 20 de standuri. Participă: DropShot Coffee, BRITA România, Kofiti, alikof, Dripper The Factory, Sloane Coffee Roastery, Julius Meinl, EDREAM, Brazilian Coffee CO, Croitoria de Cafea, Coffee Market, Barshaker, A Roastery, The Open Bar, Olivo Caffe, Artisan Coffee Gear, MERON, Emozia şi MABO Coffee Roasters. Un stand este rezervat pentru suveniruri marca Oradea Heritage.
Din juriul internațional fac parte: Alexader Tsabiev, Serif Basaran, Stavros Lamprinidis, Branislav Beronja, Raimonds Selga, Estella Carmona Zuleta, Alin Girida. Juriul Național este alcăzuit din: Vlad Ştefănescu, Petre Mareş, Emanuel Virga, Jonas Denes, Andrei Oprişan, Ioana Popa, Ana Maria Batulescu. Câștigătorul fiecărei competiții va reprezenta România la Campionatele Mondiale.
Sâmbătă, 28 octombrie, la Ristretto, se desfăşoară orele 10-12, „Sensory neuroscience workshop” cu Zuzanna Dedyk, cercetătoare în domeniul neuroștiinței, cu focus pe studiul percepțiilor. În cadrul sesiunii de două ore, invitata explorează știința din spatele gustului și mirosului, dezvăluind secretele experiențelor noastre senzoriale, în raport cu cafeaua.
Vizită în Palatul Vulturul Negru
Între orele 15:00-19:00, pe tot parcursul festivalului se poate vizita Palatul Vulturul Negru, în holul principal a cinematografului se poate urmări evoluția echipamentelor de preparare a cafelei prin expoziția ce prezintă renumite fabrici din industria ceramicii.
De pe panourile expuse aflăm, de exemplu, de Cafeneaua Bihar, situată la parterul primului palat art nouveau din Oradea, aflat în prorpietatea fraţilor Füchsl, care a fost inaugurată în 1903, la scurt timp după terminarea construcţiei palatului. Deschiderea cafenelei a fost anunţată cu mult fast în presa vremii , localul fiind catalogat ca „cel mai elegant” din oraş. De asemenea, se poate citi povestea antreprenorului Julius Meinl, născut în Cehia, axat pe comercializarea cafelei, producând propriile amestecuri de boabe verzi, pe care cumpărătorii le puteau prăji acasă. În 1877, acesta pune bazele unei metode originale pentru prăjirea industrailă a cafelei, păstrând în acelaşi timp intacte aroma şi gustul, în 1891 fiind inaugurată prima fabrică de prăjire a cafelei.
Am aflat şi de Cafeneaua Pannonia, inaugurată în 1904, are s-a remarcat încă de la început în peisajul urban orădean datrită suprafeţei foarte mari (400 mp). Decorată în stil Seccession, cafeneaua atrăgea lumea mondenă a oraşului, ce obişnuia să savureze cafeaua pe terasa acoperită cu marchiză.
La etajul I al Palatului Vulturul Negru, fosta Cofetărie a fost transformată în Ceainărie de epocă, unde se pot degusta selecții de ceaiuri aromate Julius Meinl. Se poate admira şi colecţia de porţelanuri a Casei Darvas-La Roche şi o expoziţie cu echipamente vintage de făcut cafea.
Organizatorii evenimentului sunt: Oradea Heritage, SCA Romania, The Dripper, Ristretto, partener principal fiind Julius Meinl. Partener media este Radio între ZU. Intrarea la eveniment este gratuită.
Trimite articolul
XCum ar zice Caragiale, mofturi.
Stau sa ma gandesc cat stau baietii aia la coafor ca sa le iasa frizurile alea …
Not that there is anything wrong with that.
-
Generatia feminizata de demasculinizati tatuati buni la nimic.