Coma, cunoscuta trupă de alternative rock din Bucureşti, a lansat sâmbătă la prânz, 11 noiembrie, un alternative trailer video la filmul „Warboy” a lui Marian Crişan pe piesa „Orizont”.
„Buna dimineaţaaaa! Băieţi şi fete, we have news! Vechiul nostru prieten Marian Crişan (regizorul primelor noastre videoclipuri ca Nu vreau fetiţo casa, Stai, În mine în şoaptă şi Coboara-mă-n rai) lanseazp pe 17 noiembrie în cinematografe noul spu film Warboy! Ne bucurăm că am facut împreună un nou videoclip pentru piesa Orizont, un trailer alternativ pentru Warboy!”, au anunţat membrii trupei.
[eadvert]
„Cum se simte oare războiul în lumea unui adolescent? Departe de front și de tatăl său plecat la luptă, dar aproape de mamă, de natură, de caii pe care îi poate pierde, Nicu va întâlni tot felul de necunoscuți cărora va trebui să le țină piept sau cu care se va împrieteni”, este ideea filmului realizat de regizorul salontan Marian Crişan.
Acţiunea filmului este plasată într-un sat izolat, în septembrie 1944, când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. Încercând să salveze cei doi cai ai familiei, un adolescent pornește într-o călătorie inițiatică traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni, călătorie prin care speră şi să-şi regăsească tatăl.
Inspirat de bunic
Marian Crişan a ales să filmeze în Munţii Apuseni pentru că îi ştie din copilărie şi cunoaşte colibele din cătune unde ţăranii îşi practică transhumanţa. Locul ales a fost mai exact în judeţul Alba, zona Ghețari, Poiana Călineasa. Majoritatea secvenţelor au fost filmate în Rezervația Naturală Munții Apuseni, în zona comunei Gârda de Sus, Ghețari și în Roșia Montană. După cum a precizat pentru Dilema Veche, Marian Crişan a studiat cărţi şi arhive foto de unde s-a inspirat pentru îmbrăcămintea din acea vreme, şi a făcut timp de câteva luni şi cercetări în teren. De altfel, a avut sprijinul Muzeului Etnografic Transilvania care i-a înlesnit acesul la o arhivă foto din perioada 1930-1950. Un băiat din fotografii semăna foarte mult cu personajul principal din film, departamentul costume inspirându-se din hainele şi tunsoarea acelui adolescent.
„Subiectul și tema filmului pornesc de la amintirile bunicului meu, care era un adolescent la vremea anilor 1944-1945. Nu e un film biografic, ci mai degrabă o ficționalizare a unor momente pe care bunicul meu Nicolae Popa le-a trăit în acei ani, în special în perioada cînd era slugă și lucra la un stăpân pentru care trăgea lemn de pe munte folosind caii. Erau zile, chiar săptămîni în care bunicul meu era nevoit să trăiască singur în pădure doar cu acei cai. Pe lângă asta era martor la trecerea militarilor germani, români, apoi ruși prin zona satului în care locuia”, a mărturisit pentru Dilema Veche regizorul Marian Crişan.
Echipa filmului vine la Oradea
Duminică, 19 noiembrie, „Warboy”, cel mai nou film semnat de Marian Crișan şi cel de-al cincilea lungmetraj al său, se va putea viziona într-o proiecție specială la Cinema Palace Oradea. Echipa filmului va fi prezentă la proiecția care va începe la ora 18:00 și va discuta cu publicul la final.
În film apar şi trei actori orădeni: Petre Ghimbăşan, Richard Balint şi regretatul Ion Ruscuț, care s-a stins din viaţă în 6 septembrie.
„Am filmat în Apuseni, lângă Scărişoara şi sunt un soldat german. Am trecut meteoric prin film”, spune Richard Balint.
Petre Ghimbăşan joacă rolul unui pădurar: „Încă n-am văzut filmul, aștept să-l văd, nici nu știu când e premiera de la Oradea. Sunt un pădurar de la un gater din Apuseni, care aude de apropierea rușilor pentru a-i fugări pe germani spre casă… Am filmat undeva deasupra peșterii Scărișoara, un loc minunat, uluitor, pe care nu-l cunoșteam. Mi-am dorit încă din studenție să joc măcar într-un film, să văd cum e. Acum s-au adunat mai multe și nu îmi vine să cred. Dacă nu venea Marian Crișan în Bihor să facă filme, poate că acum așteptăm primul rol într-un film… Filmul e o lume specială, diferită de teatru. Zice mama: «Petre, mă bucur că joci în filme normale».”
Daniel Bâliș, Reginald Ammons, Ovidiu Crișan, Adina Iftime, Ion Bechet, Dan Chiorean sunt actorii din distribuţia Warboy. Scenariul este semnat de Marian Crișan, directorul de imagine al filmului este Adrian Pădureţu, scenografia îi aparține Simonei Pădurețu, costumele Danei Păpăruz, iar montajul lui Tudor Pojoni. Muzica este compusă de Alin Zăbrăuțeanu și Călin Torsan, care a și interpretat la caval mai multe bucăți din coloana sonoră. Cei doi au avut ca sursă de inspiraţie compozițiile lui George Enescu și Eugen Doga.
Warboy fost realizat cu sprijinul CNC România, CNC Republica Moldova în colaborare cu Televiziunea Română și este o producție Rova Film, în coproducție cu Parmis, Chainsaw Europe și Fores.
Citiți principiile noastre de moderare aici!