Sala de spectacole a Teatrului pentru Copii şi Tineret Arcadia a fost, joi, plină până la refuz. Aici s-a desfăşurat a VI-a ediţie a Festivalului Judeţean de Colinde „Noi umblăm a colinda”. Manifestarea a fost organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Teatrul de Stat pentru Copii şi Tineret „Arcadia” Oradea, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, Consiliul Judeţean Bihor şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România, filiala Oradea.
Expoziţie şi concurs
Evenimentul a reunit copii de la Casa de Cultură „Ioan Ciordaş” Beiuş, Ansamblul Mugurelul al Şcolii „Dimitrie Cantemir”, precum şi elevi de la şcolile din Sânicolau Român, Măgeşti, Brusturi, Roşia, Budureasa, Sânmartin şi de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaş” Beiuş, Grupul Şcolar Industrial Şuncuiuş, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” Oradea, Liceul Tehnologic Dobreşti, cu structurile Hidişel de Dobreşti şi Lunca Sprie.
În foaierul Teatrului Arcadia a avut loc expoziţia de desene şi icoane „Naşterea Domnului – popas duhovnicesc”. Expoziţia a fost alcătuită din lucrări realizate de copii.
Colind autentic
„Evenimentul are ca obiectiv identificarea şi promovarea colindului autentic. Festivalul se desfăşoară sub formă de consurs şi este structurat pe două secţiuni: colinde bihorene inedite (culese de la rapsozi din zona Bihorului) şi colinde de largă circulaţie. Suntem bucuroşi că, după şase ediţii, descoperim colinde inedite. În fiecare an participă noi şcoli. Printre participanţi se regăsesc şi concurenţii ediţiilor anterioare”, a spus inspectorul Florin Negruţiu, coordonatorul acestui eveniment.
„Există încă un grad de receptivitate faţă de colindul inedit şi, cel mai important, a crescut calitatea interpretării”, a mai punctat Florin Negruţiu.
În cadrul aceluiaşi proiect, a fost organizat şi un concurs judeţean care a avut ca temă „Credinţa şi Biserica mea”. Prin acest concurs, organizatorii au vrut să marcheze „Anul Jubiliar al Crezului şi Autocefaliei”. Concursul s-a desfăşurat pe trei secţiuni: desene şi compuneri pentru ciclul primar, compuneri pentru elevii de gimnaziu şi eseuri pentru elevii de liceu. În competiţie s-au înscris elevi din 60 de şcoli din Oradea şi judeţ.
Lucrările au fost evaluate de o comisie de profesori de religie şi de limba română. La final, au fost oferite 24 de premii pentru gimnaziu şi liceu şi 11 premii, pentru elevii din ciclul primar.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!