Peste 200 de copii din 10 județe ale țării au participat, vineri după-amiază, la parada portului popular organizată în cadrul Festivalului Național de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou ,,Asta-i datina străveche”. Manifestarea a fost pusă la punct de Asociația Pro Bambini din Oradea și a precedat spectacolul-cocurs care s-a desfășurat pe scena Teatrului ,,Regina Maria” din Oradea.
Festivalul se află la a patra ediție și are ca scop promovarea tradițiilor și obiceiurilor de Crăciun și Anul Nou din întreaga țară și din afara țării, precum și sprijinirea Ansamblurilor de copii în preluarea, prelucrarea și prezentarea folclorului autentic, dar și un schimb cultural și interetnic. Precizăm că în festival au participat copii și tineri de naționalitatea maghiară și sârbă.
,,Ne dorim ca Oradea să se transforme în capitala multiculturalității și a tradițiilor strămoșești. Totodată, credem că festivalul nostru facilitează un schimb intercultural cu caracter educativ în care copiii și tinerii își pot valorifica propriile tradiții. De asemenea, ei pot învăța și cunoaște alte culturi. Un alt obicetiv al nostru este promovarea imaginii orașului nostru, a turismului și tradițiilor din Bihor. Pe de altă parte, suntem de părere că elevii și profesorii participanți la spectacol vor promova aceste valori și în școlile și în localitățile din care fac parte ”, susține Crina Dobocan, președintele Pro Bambini.
Participanți
Festivalul a fost deschis de șefa Cancelariei Prefectului de Bihor, Claudia Timofte, și de viceprimarul Ovidiu Mureșan. În cadrul festivalului, au fost prezentanți și cei 10 elevi care beneficiază de burse la la Asociația Pro Bambini. După deschiderea festivalului, primii care au intrat în scenă au fost micuții de la Ansamblul ,,Sânzâienele” din Negrești Oaș. Au urmat apoi, copiii din Ansamblurile ,,Ion Căian Românu”, din Căianu Mic (Bistrița Năsăud), ,,Sveti Nikola” (Diniaș, Timiș), ,,Barcăul” (Șimleu Silvaniei), ,,Valea Someșului” (Gherla), ,,Dobașii”, (Vadu Izei, Maramureș), ,,Rezgo” (Uileacu de Beiuș), ,,Brâulețul” (Alexandria) și ,,Florile Bihorului”.
Invitați în recital au fost Emilia Borza Sugar și elevii din grupul ,,Corintenii” de la Liceul de Arte. De departe, cel mai așteptat moment al serii a fost recitalul susținut de membrii Grupului Iza din Maramureș, condus de maestrul Ioan Pop. Aceștia au interpretat colinde românești, dar și cântece populare din Maramureș. Ei au reușit să creeze euforie în rândul participanților la spectacol. Festivalul s-a încheiat cu festivitatea de premiere a participanților și cu o colindă interpretată de membrii Grupului Iza împreună cu spectatorii. Pentru proiectul său, Asociaţia Pro Bambini a obţinut o co-finanţare de la Direcţia Social Comunitară din cadrul Consiliului Judeţean Bihor.
Fact box 1:
Echipa:
Manager proiect – prof. Pavel Elena
Asistenți manageri – prof. Mihuța Mădălina
• prof. Raluca Șereș
Responsabili cultural – prof. Valeria Florentina Bunica
• prof. Stela Tăut
Responsabili administrativi: – prof. Şereş Ioan
Lucian Silaghi
Dobocan Ana-Crina
Fact box 2
Parteneri:
ARA România, Restaurant Butoiul de Aur, Hotel Continental Forum, European Drinks, Banca Cooperatistă Dacia, Brutăria Popa, Tipografia Treira, Savmer – Brutăria Casei (Valea lui Mihai), Oramar, Komfort Wood, Benvenuti, Flori Art Studio, Hota Tv, Cris Tv, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Primăria Oradea, Mănăstirea Sfintei Cruci, Teatrul ,,Regina Maria”, Liceul „Don Orione”, Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr”, Colegiul Tehnic ,,Transilvania”, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!