A deveni deja o tradiție ca, în preajma sărbătorilor de iarnă, Asociația Pro Bambini din Oradea să organizeze Festivalul Național de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Asta-i datina străveche”. Astfel, la finalul săptămânii colindători din mai multe regiuni ale ţării vor veni la Oradea pentru a participa la cea de-a opta ediţie a festivalului, eveniment organizat de Asociaţia Pro Bambini în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.
În cadrul festivalului îşi vor da concursul ansambluri folclorice din Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Sibiu și Ungaria.
Parada portului popular
Vineri, pe 7 decembrie, de la ora 14.00, va avea loc tradiţionala paradă a portului popular organizată în cadrul festivalului „Asta-i datina străveche”. Alaiul de colindători va porni pe traseul Cetatea Oradea – Podul Dacia – Instituţia Prefectului – strada Republicii – Primăria Oradea – Biserica cu Lună – Casa de Cultură a Sindicatelor.
Începând cu ora 17, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, va avea loc un spectacol concurs susţinut de ansamblurile participante. Intrarea la spectacol este liberă.
Juriul, compus din specialiști, va trebui să aleagă cel mai bun moment la cele trei secţiuni ale concursului: colid, obiceiuri şi dans popular.
Vor fi prezentate obiceiuri, precum: „Alegerea cetei junilor”, obiceiul Uratului la şură, Capra, Ursul, Alduitul colacului, Umblatul cu Turca, Chiraleisa. Momente deosebite vor fi prezentate şi de Ansamblul Folcloric „Kozacioc” din Suceava – care vor prezenta publicului prezent dansuri ucrainene, dar şi Ansamblul „Jozsef Attila” din Berettyoujfalo (Ungaria) care vor prezenta dansuri populare maghiare.
Pe lângă sponori şi parteneri, la reuşita proiectului şi-au adus contribuţia şi elevii şi dascălii de la 15 şcoli bihorene prin intermediul unui târg de jucării.
Festivalul se va încheia cu un moment închinat Centenarului Marii Uniri – „Mersul la cătănie”, pus în scenă de Ansamblul Folcloric „Datina” din Aleșd (coordonat de coregraful Cristian Strugar).
Acest festival se derulează la Oradea de opt ani, cu aceeaşi plăcere şi intensitate. An de an, ne reuneşte aceeaşi dragoste de folclor, de frumos, de copii şi tineri, de ospitalitate, de prieteni ai folclorului. «Asta-i datina străveche», aceeaşi punte de legătură către oameni frumoşi, către părinţi minunaţi, către copii, tineri și dascăli determinaţi în dragostea pentru folclor”, a subliniat Crina Dobocan, preşedintele Asociaţiei Pro Bambini, iniţiatorul acestui festival.
„Prin manifestarea noastră, încercăm să întoarcem oarecum roata lumii şi să ne opunem pierderii definitive a tezaurului nostru folcloric”, a precizat Crina Dobocan.
Fact Box: Ansambluri folclorice participante:
Ansamblul „Gura Izvorului” – Vatra Moldoviței
Ansamblul „Kozaciok” – Bălcăuți – Suceava
Ansamblul „Lada de zestre” – Maieru, Bistrița Năsăud
Ansamblul Școlii de Dansuri „Ioan Macrea” – Sibiu
Ansamblul „Roza-Rozalina” – Rozavlea – Maramureș
Amsablul „Dansatorii de pe Someș” – Iclod – Cluj
Amsablul „Sânzâienele”, Negrești Oaș
Amsablul „Mugurelul Bihorului” al Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” Oradea
Ansamblul „Datina” – Aleșd
Ansambul „Armonia” al Palatului Copiilor și Elevilor Oradea
Ansamblul „Dansuri din Bihor” al Universității Oradea
Ansamblul „Jozsef Attila” – Berettyoujffalu – Ungaria
Citiți principiile noastre de moderare aici!