Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor (IŞJ) a prezentat şi o evoluţie a ceea ce înseamnă unităţile de învăţământ cu personalitate juridică la nivelul judeţeţului Bihor, din 2012 până în prezent (care este aproximativ acelaşi). Dacă în anul şcolar 2012/2013 la nivelul Bihorului existau 185 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, în prezent avem 178.
Iuhas a insistat însă pe reţeaua şcolară din perioada mandatului său, începând cu anul şcolar 2015/2016, când în Bihor existau 183 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică. Anul şcolar 2016/2017, a adus o nouă fuziune – cea a Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna” cu Colegiul Tehnic „Traian Vuia”.
În anul şcolar în curs cea mai importantă restructurare a avut loc în învăţământul special (fuziunea celor două licee tehnologice „Ioan Bococi” cu „Gheorghe Bariţiu” din care a rezultat Liceul Tehnologic special nr. 1 Oradea. În acelaşi an, Centrul Special pentru Educaţie Incluzivă (CSEI) Tileagd şi-a pierdut personalitatea juridică şi a devenit structură la CSEI „Orizont”.
„CSEI Tileagd este o unitate care are sub 100 de elevi”, a explicat Iuhas motivul restructurării ei.
O altă restructurare la nivelul judeţului Bihor a avut loc la Şcoala Gimnazială Şerani, care şi-a pierdut personalitatea juridică şi a fost absorbită de Liceul „Gabriel Ţepelea” din Borod.
„Acestea sunt fluctuaţiile referitoare la numărul unităţilor cu personalitate juridică. Referitor la informaţiile care circulă în spaţiul public cu privire la comasarea unităţilor de învăţământ, eu nu cred că la nivelul judeţului Bihor vor fi probleme”, a asigurat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.
O singură restructurare
Acesta a arătat că pentru anul şcolar 2018-2019, va exista o singură unificare. Este vorba de Colegiul Tehnic „Transilvania” care va fuziona cu Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” şi Colegiul Economic „Partenie Cosma”. Astfel, clasele de alimentaţie publică vor fi absorbite de ,,Partenie Cosma”, iar celelalte clase, de Colegiul „Constantin Brâncuşi”, care îşi mută sediul de pe Menumorut pe strada Cazaban (la Colegiul ,,Transilvania’’).
,,În locul rămas liber urmează a se muta clasele care funcţionează în spaţii improprii ale Liceului de Arte. Acestea sunt modificărilela nivelul judeţului nostru. Sigur că în mediul rural pot apărea modificări, iar Consiliile Locale ne solicită avizul conform pentru această reţea şcolară. Precizez că într-o structură unde nu aveam copii, e sigur că nu va fi plan de şcolarizare’’, a precizat inspectorul general.
El a ţinut să asigure cadrele didactice care sunt vizate de această reorganizare că nu vor rămâne fără loc de muncă.
,,Cei care sunt titulari la Alimentaţie publică vor fi preluaţi de Colegiul Economic, iar ceilaţi, de Brâncuşi. În plus, în fiecare an avem anumite etape de mibilitate didactică. După încadrarea titularilor, sunt completările de normă. Dacă vor exista cazuri de completări de normă, le vom soluţiona în aceste etape de mobilitate’’, a dat asigurări şeful IŞJ.
Interes pentru program prelungit
În completare, şeful IŞJ a anunşat că remarcat, două tendinţe: creşterea solicitărilor pentru grădiniţele cu program prelungit (inclusive în mediul rural), precum şi pentru învăţământul professional.
Astfel, dacă în prezent în Bihor există 499 de grupe la Grădiniţele cu Program Normal şi 327 pentru cele cu Program Prelungit, din anul şcolar viitor vor exista 490 de grupe cu Program Normal şi 334 cu Program Prelungit (aceasta în ciuda faptului că la program prelungit e nevoie de două educatoare, faţă de una la program normal).
Pentru nivelul de învăţământ primar, în prezent sunt 1.061 clase independente şi 358 în regim simultan, din toamnă vor funcţiona 1.070 de clase independente şi 333, în regim simultan.
,,Este îmbucurător faptul că scade numărul claselor simultan şi cresc cele independente. Asta va duce la creşterea performanţei educaţionale şi a randamentului şcolar’’, a apreciat Iuhas.
Dacă în prezent la nivel de liceu există 149 de clase a IX-a (86 la filieră teoretică, 49 la profil tehnologic şi 14 vocaţionale), cărora li se adaugă 38 de clase profesionale (din care 7 în sistem dual), din toamnă vor exista 154 de clase de liceu (83 la profil theoretic, 55 la profil tehnologic şi 16, la profil vocaţional). În plus vor exista şi 40 clase profesionale (din care 16 în sistem dual).
Citiți principiile noastre de moderare aici!